Алек Болдуин е изправен пред нови обвинения за убийство заради стрелбата на снимките на "Rust" Снимка: © Getty

Актьорът Алек Болдуин е изправен пред нови обвинения за неумишлено убийство заради фаталната стрелба на снимачната площадка на филма "Rust".

Съдебно жури в Ню Мексико повдигна обвиненията срещу звездата в петък - месеци след като прокурорите отказаха да образуват подобно наказателно дело срещу него.

Болдуин беше обвинен в непредумишлено убийство заради инцидента, при който през 2021 г. загина операторката Халина Хътчинс. Тя беше простреляна смъртоносно, след като реквизитен пистолет, използван на снимачната площадка от актьора, е бил зареден с истински куршуми.

Обвиненията срещу Болдуин бяха свалени през април 2023 г. малко преди да започне наказателният процес срещу него. Прокурорите заявиха, че огнестрелното оръжие може да е било модифицирано преди стрелбата и да е било неизправно, затова е необходим съдебен анализ. Но през август прокурорите дадоха знак, че са готови отново да повдигнат обвинение на актьора, след като този анализ бъде извършен.

В доклад на експертите се казва: "Въпреки че Алек Болдуин многократно отрича да е натиснал спусъка, предвид представените тук тестове, констатации и наблюдения, спусъкът е трябвало да бъде натиснат или натиснат достатъчно силно, за да се освободи напълно застопореното или прибрано чукче на револвера".

Новите доказателства бяха представени пред съдебното жури. Обвиненията срещу Болдин са по две тези - че актьорът е проявил небрежност при употребата на огнестрелно оръжие или че е действал с "пълно пренебрежение или безразличие към безопасността на другите".

Прокурорите обясниха, че той може да бъде осъден само по една от тези две тези, но не и по двете. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде наказан с до 18 месеца затвор.

Адвокатът, който представлява семейството на убитата операторка г-жа Хътчинс, заяви, че то "очаква с нетърпение наказателния процес".

"Нашите клиенти винаги са търсили истината за това какво се е случило в деня, в който Халийн Хътчинс беше трагично застреляна и убита", се казва в изявлението.

По случая от 2021 г. вече има наказани. Помощ-директорът и координатор по безопасността на филма Дейвид Холс се призна за виновен за инцидента още миналата година. Той е съдействал на разследването и е получил условна присъда от шест месеца. Холс и Болдуин заявиха, че не са знаели, че в пистолета има бойни патрони.

Компанията Rust Movie Productions също така е платила глоба от 100 хил. долара на регулаторите за безопасност на труда в Ню Мексико. Фирмата е обвинена, че е нарушила протоколите в бранша и не е отстранила проблеми, възникнали след като на снимачната площадка преди убийството на Хътчинс е имало два инцидента, свързани с безопастността на оръжията.

Снимките на Rust бяха възобновени през април миналата година. Матю Хътчинс, съпругът на покойната операторка, се договорил да стане изпълнителен продуцент на продукцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024
Важно днес

САЩ похвалиха "великодушното" предложение на Израел за прекратяване на огъня в Газа

Израел гледа на предложението като на „последен шанс“

09:56 - 01.05.2024
Важно днес

Сблъсъци, водни оръдия и сълзотворен газ в Грузия заради нов протест срещу "руския закон"

Нов протест срещу спорния закон за "чуждестранните агенти" доведе до остри сблъсъци в Тбилиси

09:06 - 01.05.2024
Спорт

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:00 - 01.05.2024
Спорт

Моника - кинезитерапевтът, който спортува наравно със своите пациенти

Как Моника съчетава активността с професията си

08:30 - 01.05.2024
Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024