Александър Николов: През последните 10 години при управлението на ГЕРБ България изгуби 850 хил. души Снимка: © Screenshot, bTV

"Войната в Украйна към момента е отнела живота между 200 и 250 хил. души. Ако пренесем това към мащаба на България тези жертви ще са 35 хил. души. През последните 10 години при управлението на ГЕРБ България изгуби 850 000 човека. Ако това се пренесе във формата на Украйна, това ще са 6 мнл. души."

Това каза в ефира на bTV бившият енергиен министър Александър Николов.

На въпрос на Мария Цънцарова "кой е Сашо Кеша", Николов отговори така:

"Вероятно в очите на тъжно говорещия бивш премиер може би съм аз. Големият проблем е, че при подобен тип говорене се стига до опростачване на нацията и опростачване в медиите. Как е възможно вече да е стандарт един бивш премиер да говори на "бе" в ефир". Ако влезем в тази полемика относно прякори и история на прякори, няма да ми стигнат 20 минути, защо продължава след Хелоуин сезонът на тиквите, кога си поръчвам торта "Сахар", разни отношения към бивши народни представителки и председатели на НС т.н."

"Когато си бил повече от 12 години начело на държавата, много лесно се виждат ефектите на това, което си направил.", допълни той.

"Аз съм 20 години в различни формати на корпоративен сектор преди да се занимавам 10 месеца с държавна администрация. Имам много прякори. В корпоративна среда могат да ме наричат и Сашо Кеша, и Сашо Риска, защото се занимавах с риск мениджмънт и инвестиционен контрол. Когато хората ти сложат прякор, който води до интересна книга, която трябваше да бъде преименувана, е неприятно.", каза още бившият енергиен министър.

На въпрос защо Бойко Борисов го нарича по прякор, Николов отвърна: "Сигурно защото съм му симпатичен."

"Имал съм относително позитивни отношения с Цветелина Бориславова, разделихме се по взаимно съгласие и доста време продължи размяната. Там няма нещо скрито-покрито, напротив. Причините за прекратяване на бизнес отношенията ни - имахме различна визия за някои от нещата. Аз смятах, че една компания в България беше подходяща, но беше предпочетена друга като чисто технологично решение, аз не бях съгласен като ефективност на решението.", коментира той отношенията си с Цветелина Бориславова.

"След толкова интересни разговори и вметки на този човек (служебният енергиен министър Росен Христов бел.ред.), той ще се сдобие с граждански иск и с жалба в прокуратурата, официално.", заяви Николов.

На въпроса защо ще съди наследника си, Николов отговори, че е "проявил търпение от гледна точка на доста ситуации и че името му се е използвало с цел изказване на неистински неща и вменяване на вина.

"След като се позовава на моето име, за казани откровени неистини, тогава само граждански иск към районен съд град Попово по адрес на текущия министър и жалба в прокуратурата, защото има вменяване на вина и независимо дали иска или не, текущият временен министър ще му се наложи да има дебат. Може да е в съда, може да е в кабинета на Донев, не ме интересува къде ще е. От петък досега съм си оформил документите, Попово е далече. От утре нататък някой може да очаква документите", заяви Николов.

И уточни, че не е викан на разпит в следствието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024