КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници Снимка: © Скрийншот, NOVA

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка за нелоялна конкуренция срещу фирмите "Ту бай Ту" ООД и "Еф Хикс камера" ООД на известния телевизионен продуцент Никола (Нико) Тупарев и неговите съдружници Мая Тодорова и Радослав Тушев.

Решението идва след сигнал до антимонополния орган, че редица от дългогодишно изпълняваните от “Олд скул” ООД на Тупарев тв формати вече са в ръцете на дружества, свързани или контролирани отново от него и съдружниците му. "Олд Скул" стоеше зад много от риалити форматите в основните телевизии bTVи Нова телевизия. В портфолиото на групата са продукции като „Животът е вкусен“ (2016 – 2018 г.), „Вип Брадър 2014: Образцов дом“, „Биг Брадър All stars“ 2014 г. „Фермер Търси жена“ 2015 – 2016 г. и много други.

Сигналът идва от "Еко Брикет" АД, като "Олд скул" е дъщерно дружество на същата компания. В борда на директорите на фирмата жалбоподател е и самият Тупарев. Търговският регистър казва, че директори там са още Александър Тошев и Георги Тошев.

Конкурентната дейност се е извършвала чрез дружествата "Бългериан Филм Продъкшан Сървисис" ООД, "Еф Хикс Камера" ООД, "Ту Бай Ту" ООД, "Репъблик ъф контент" ООД, "НМТ България" ООД, "Кулинарната България" ООД, пише в жалбата, става ясно от документи на страницата на КЗК в интернет.

"Н. Тупарев, като управител на „Олд Скул“ ООД, е запознат изцяло с продуцентската дейност на дружеството, с лицата за контакт, с воденето на преговори по сключване на договори с медиите за произвеждане на продукция, с търговските и други условия, срокове, изпълнители и др. за всеки от посочените проекти. Същото важи и за М. Тодорова и Р. Тушев – те притежават знанията, уменията (ноу-хау). Тези лица използват контактите, знанията, уменията, натрупани в „Олд Скул“ ООД, учредяват конкурентни дружества и сключват идентични договори за продукции в страната и при изпълнението им сключват договори с лица, които преди това са наемани от „Олд Скул“ ООД", пише в решението на КЗК за започне проверка.

Жалбоподателят допълва още, че "Ту Бай Ту“ ООД, „Еф Хикс Камера“ ООД, Никола Тупарев, Мая Тодорова и Радослав Тушев използват по недобросъвестен начин и чувствителна информация, станала им известна във връзка с дейността на „Олд Скул“ ООД".

Александър Тошев, по прякор Джони, който е един от директорите на "Еко Брикет", е споменаван в медийни публикации на "Дневник" и "Капитал" като човек, свързващ властите в морската общита Царево с бившите власти в София през годините. Обединение с участие на фирми, свързвани с бизнесмена, беше единствен кандидат в обществена поръчка на общинския Център за градска мобилност в София, обявена малко преди ГЕРБ да слезе от власт на местните избори миналата есен. Търгът беше за "дигитализация" на паркирането в града, а прогнозната стойност беше близо 6 млн. лв. В крайна сметка поръчката е прекратена заради това, че липсва конкуренция при подадена само една оферта, написа "Капитал" миналия септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024