Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър Снимка: © Булевард България

Бившият министър на електронното управление Александър Йоловски, който преди месеци обвини Кирил Петков и Божидар Божанов в заплахи и натиск, се оказа съветник на настоящия служебен ресорен министър Веселин Мудров.

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

"В момента съм съветник на служебния министър на електронното управление, за да помагам в този период с каквото мога, защото освен всичко - аз съм експерт и по електронно управление", посочи той.

В сряда сайтът "Гласове" пусна целия протокол от Софийската градска прокуратура, в който са описани показанията на бившия министър на електронното управление.

Разпитът е направен между 11 и 21:45 ч. - т.е. в продължение на над 10 часа с едно кратко прекъсване, в деня на първия тур на местните избори 29 октомври 2023 г. Два дни по-рано ДАНС беше организирала акцията срещу заместника на Йоловски Михаил Стойнов и на практика провали електронното гласуване, като постави легитимността му под съмнение.

Отново на 27 октомври Йоловски беше отишъл на среща на председателския съвет на Народното събрание, където според присъствалите е обвинил Кирил Петков и Божидар Божанов в заплахи и натиск за обществени поръчки "над 650 млн. лв".

Заради това му беше осигурена държавна охрана, а прокуратурата започна да води разследване срещу депутатите от ПП-ДБ.

Въпреки твърденията на Йоловски, прокуратурата не е търсила нито Петков, нито Божанов по този повод.

В отговор на реплика на Христо Иванов, че ходи с охрана на НСО, за да си придава тежест така, Йоловски заяви, че "ако е искал да си придава тежест, щял да започне да говори по част от нещата, които е дал като показания, защото тогава разговорът щеше да стане много по-тежък за някои хора".

По думите му изтичането на прокуроския разпит "е изключително неприятно, защото в крайна сметка има правила и процедури, които трябва да се спазват".

"Аз самият вече започвам да губя търпение да видя крайния резултат, защото има много неща, които трябва да станат публични", коментира той.

Не е ясно кой е разрешил документът да изтече в медиите. "Гласове" съобщават само, че са се "сдобили" с протокола, без да посочват източници. Сайтът твърди, че след като Йоловски вече не е министър, "вече не му се полага и охрана от НСО" и пита "кой ще охранява него и семейството му".

От ноември 2023 досега прокуратурата работи по досъдебно производство, по което уж би трябвало да се пази следствена тайна - до момента няма нито едно повдигнато обвинение за престъпление.

Пред БНТ Йоловски заяви, че "основната атака срещу него била, че е представител на ГЕРБ".

"Основната атака срещу мен беше, че аз съм представител на ГЕРБ. Когато през 2016-та бях назначен за зам.-директор на агенция "Електронно управление" съм бил ДБ. Всякакви етикети ми лепят. Нищо от това, разбира се не е вярно. Всъщност акад. Денков и други членове на кабинета минаха в доста яростна съпротива след въпросните събития", аргументира се той.

В началото на месеца, в последното си отговаряне на въпроси на живо във Фейсбук, бившият премиер акад. Николай Денков заяви, че Александър Йоловски е номиран от ПП-ДБ, но че той е „обслужил по чудесен начин Пеевски и ГЕРБ да отпадне машинния вот.

"Министърът на електронно управление е този, които организира видеонаблюдението и сертифицирането на машините за гласуване, от него зависи дали ще има машини", каза Денков.


Денков: Пеевски е най-голямото зло


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024