Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Александровска болница и прокуратурата се оказаха замесени в тежък скандал, след като родителите на починала жена се оказаха "длъжници" на моргата на лечебното заведение с 27 000 лв.

Младата Виолета Чернаева от Русе е намерена мъртва на 27 януари 2020 г., като първоначалната версия за смъртта е самоубийство чрез обесване. Баща ѝ обаче настоява за по-задълбочено разследване заради подозрения, че тя е станала жертва на престъпление.

В продължение на 3,5 години тялото е държано в камера в Александровска болница, а разследването по случая не стига доникъде.

Според роднините, делото е връщано и започвано отначало, а последната съдебно-медицинска експертиза на трупа е направена на 17 август - от нов разследващ прокурор.

Заключението е, че не може да се извадят никакви нови данни, а близките вече могат да получат тялото.

Бащата на младата жена Петър Чернаев е подписал декларация, че ще го прибере до един месец - но от Александровска болница поставят условие на семейството да плати по 15 лв. за всеки ден, през който са задържали камерата за починалото момиче.

Актът за смърт е издаден със съвременна дата, а не от деня, на която Виолета всъщност е починала. От болницата издават и празен талон за кремация, като обясняват, че няма да освободят тялото, докато дългът на семейството не се плати.

След това семейството са поискали фактура или друг документ, на който пише дължимата сума. Служителка от болницата им отговорила да напишат молба до директа, за да се "разберат някак си", разказва бащата пред БНР.

От болницата обявяват, че служителката не освободила тялото, защото не разполагала с разпореждане за предаване на тялото и с документи в тази връзка.

"Близките са получили съобщението за смъртта предходния ден – петък, като същите са информирани, че в първия работен ден (понеделник, 2 октомври) ще бъде уговорено кога ще бъде взето тялото, след което ще бъде уточнена дължимата сума за съхранението му, съгласно утвърдения ценоразпис на лечебното заведение и за чия сметка следва да бъде тя", се казва в позиция на болницата до БНР.

Оттам не се отказват от сумата, която служителите са предявили на семейството, като заявяват, че ще търсят парите си по "законоустановения ред".

От прокуратурата не дават ясна информация какво е довело до задържането на тялото на Виолета в продължение на повече от 3 години - след като разследването не е стигнало до нова информация за смъртния случай.

Те твърдят, че майката на покойната жена е поискала да я погребе няколко дни след смъртта - на 4 февруари 2020 г., но бащата е написал забележка, че "не е отправял искане за освобождаване на тялото на дъщеря си, преди да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза".

Още на 27 февруари до Александровска болница било изпратено постановление, че тялото на Виолета Чернева вече не е нужно за разследването.

Пред Нова ТВ бащата обяснява, че е настоявал дъщеря му да не бъде погребвана, докато не бъде готова съдебно-медицинската експертиза - "защото имахме основателни подозрения, че ще бъде претупана".

Разследването не е приключило, тъй като се чакат резултатите от още експертизи. Някои от процесуално-следствените действия са били по искане на близките на младата жена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024