Снимка: © Александровска болница

Александровска болница обяви нови данни за финансовото си състояние, в които отчита намаление на текущата загуба с 80% на годишна база в края на третото тримесечие (с малко над 3,6 млн. лв.). 

Съкратени са общите задължения към доставчици с 4% (1,696 млн. лв.) спрямо същия период на миналата година, а приходите от основна дейност са нараснали с 32 на сто. 

Лечебното заведение съобщава за намаляване на разходите за поддръжка на оборудване и софтуер, за почистване, пране и стерилизация, за телефони, интернет, пощенски и куриерски услуги, както и разходите за командировки и представителните разходи .

За сметка на това са увеличени разходите за персонал - най-вече за възнаграждения на персонала и специализантите, допълнителни плащания за извършени трансплантации, както и възнаграждения от платени медицински услуги по линия на правилата за стимулиране на медиците, ангажирани в борбата с Covid-19. 

Пандемията продължава да е доминиращ фактор за натовареността на болницата.

Преди дни беше взето решение да се ограничат плановите операции и хоспитализации, а от октомври 2021 г. структурата за лечение на Covid-пациенти заема голяма част от Втори хирургичен блок, което "дава отражение и върху резултатите за деветмесечието на 2021 г.". 

Новата вълна на епидемията е довела и до намаляване на консултативните прегледи, платените консултации и другите платени медицински услуги, които също представляват сериозен приход за дружеството. 

"Данните от финансово-икономическия анализ за деветмесечието на 2021г. съпоставими с данните от анализа на 2020г., показват, че въпреки негативните тенденции в минали периоди, е налице воля за промяна и са направени реални стъпки за преодоляване на негативните тенденции. Вече има видими индикации за напредък и въпреки че трендът на развитие на COVID-пандемията остава непроменен, при добра организация на дейността на болницата тя би могла да излезе от критичното състояние и да покаже възходящо развитие още в недалечно бъдеще", се казва в съобщението. 

През юни 2021 г. ръководството на "Александровска" беше сменено, след като бяха установени редица нарушения - болницата е на загуба през последните 10 години. В хода на проверката стана ясно още, че през 2020 и 2021 г. Съветът на директорите е нарушавал правилата си за работа и е изхарчил близо 28 млн. лв. без спазване на реда. 

МЗ: "Александровска" е на загуба при Ангелов, настоящото ръководство е харчило милиони в нарушение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление