Снимка: © Getty Images

Руският опозиционен лидер Алексей Навални публикува дълъг списък с руски олигарси и "корупциониери", които избягват западните санкции въпреки клетвите на правителствата в Европа и САЩ да не допуснат никакви компромиси срещу клептокрацията в Русия.

Навални призовава "всички избиратели и депутати от ЕС, Великобритания, САЩ и Канада да оказват натиск върху изпълнителната власт и да я принуди да престане да се занимава с демагогия".

"Незабавно трябва да се пристъпи към масови лични санкции по отношение на Путиновите крадци", се казва в позиция, разпространена в Twitter-канала на Навални.

"Войната на Путин с Украйна продължава вече половин година. От първия ден лидерите на Запада твърдо заявиха, че олигарсите и корупционерите на Путин ще бъдат посрещнати с неминуеми санкции и че този път няма да се откажат от думата си. Отказаха се", казва Навални.

Той посочва, че извън "гръмките заявления на лидерите" решенията за налагане на санкции блокират в момента, в който трябва да се свърши практическа работа.

"Как изобщо е възможно в европейските санкционни списъци досега да липсва ръководителя на "Газпром" Алексей Милер - главният доверен крадец на Путин от 90-те години? Човекът, който буквално разграби "Газпром" и сега спонсорира семейството и любовниците на Путин?", пише Алексей Навални.

Именията на директора на "Газпром" Алексей Милер - новото разследване на фонда на Навални

Ръководителят на Фонда за борба с корупцията (ФБК) пита и защо Игор Сечин (шеф на "Роснефт") е санкциониран от ЕС, а Милер - не, след като "двамата седяха в един кабинет на кметството на Санкт Петербург, те са най-близки приятели, всеки от тях си има по една държавна корпорация, и двамата са крадци".

"Защо Милер и досега има право да пътува до Европа?", пита той.

Навални атакува и САЩ за това, че и досега олигархът Роман Абрамович ("довереният портфейл на Путин No.2") не е поставен под санкции от Вашингтон. Той напомня за разследването на ФБК по повод огромния дворец в Геленджик, който се охранява от държавните служби за сигурност и е строен за ползване от Владимир Путин.

"Абрамович плати за строителството на двореца в Геленджик. Компаниите на Абрамович и досега доставят метал на Министерството на отбраната на Русия, а досега не са поставени под санкции", казва той. В момента руският милиардер съди ЕС.

Роман Абрамович си търси 1 млн. долара от ЕС - за "нанесени щети"

Алексей Навални напомня, че смисълът на санкционния режим е "агресорът да бъде принуден да прекрати войната".

"Има сложни решения - като ембаргото върху петрола и газа. Но има и прости решения - персонални санкции. Това е супер просто. Не е нужно нищо повече от политическа воля. И отказ да се слушат наети юристи и лобисти, които ходят по кабинетите и заплашват с дела. Или още по-лошо - предлагат на чиновниците бъдещо партньорство в юридическите си фирми в замяна на особено отношение към клиентите им", казва Навални.

Той използва списъка на списание Форбс за най-богатите бизнесмени в Русия, като обръща внимание, че само 46 от тях се намират под санкциите на ЕС, САЩ или Великобритания.

"Според мен това не прилича много на война, обявена срещу олигарсите на Путин".

Навални дава и примери с конкретни лица, които и досега не влизат в полезрението на западните правителство - от втория най-богат човек в Русия Владимир Потанин, през доставчиците на двигатели и агрегати за военни кораби Андрей Бокарев и Искандер Махмудов ("истински мафиоти", по определението на Навални), до строителя на дворците на Путин и Милер - Зияд Манасир, чието семейство продължава да живее във Великобритания и Франция, и др.

"Дори безумният идиот Медведев, който всекидневно възпява войната и заплашва да превземе всички съседни страни на Русия, успя да завърти ЕС на малкия си пръст, като просто прехвърли яхтата си "Фотиния" на случайна фирма. И сега тя си стои преспокойно във Финландия", казва Навални.

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Космонавтката Валентина Терешкова, която е депутат от партията на Путин "Единна Русия" и притежава къща в Италия, също не е в списъка на санкциите, защото "просто не е присъствала в Думата в деня, в който там гласуваха за нападението срещу Украйна".

"Никой не очаква тези любители на Путин да бъдат наказани без съд и присъда. Нито да палят и унищожават яхтите и вилите им. Не, предлага се само забрана за пътуване и замразяване на активите им. Нали ненавиждат Запада? Ами нека да не ходят", пише Алексей Навални.

Той коментира, че проблемът със санкциите може да се реши лесно - всеки приближен до Путин, който публично е защитавал войната в Украйна, трябва да бъде възпиран от пътувания до ЕС, САЩ и Великобритания "за 20 години".

"Това би трябвало да работи и в обратна посока. Прост и разбираем механизъм за избягване на санкциите ще е човек да обяви публично, че е против войната и да престане да подкрепя режима на Путин с думи, действия и пари. Не можем да чакаме разкол сред елита на Путин по въпроса на войната, ако независимо от купищата празни приказки срещу тях не се прилага тояга - а те си имат достатъчно моркови", казва Навални.

"Хайде да си признаем честно - без натиск отвън чиновниците просто няма да работят. Особено когато лобисти и юристи, наети от крадците на Путин, издават сластния звук от отварящото се куфарче", пише Навални с препратка към корупционния натиск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.