Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда Снимка: © Getty Images

Какво се случва в главата на Дмитрий Медведев? Някогашният руски президент беше смятан за отявлен либерал, любител на високите технологии и смарт-устройствата, приятел с Барак Обама, а част от опозиционерите в Русия смятаха, че може да добие смелост и да отстрани Владимир Путин.

От началото на войната в Украйна обаче Медведев се държи така, сякаш е обсебен - публичният му образ е свръхагресивен и кръвожаден, а някогашните му опити да подобри отношенията със Запада сега са видоизменени до ниво на груби лични подигравки с президента на САЩ и канцлера на Германия.

Руският журналист Михаил Зигар (бивш главен редактор на ТВ "Дождь") има обяснение пред "Шпигел" - Медведев не е полудял, става дума за хладнокръвна политическа пресметливост и обречена надежда, че може някой ден да си върне президентския пост обратно от Путин.

Зигар се е срещал няколко пъти с Дмитрий Медведев, докато работи за "Дождь".

"В онези години той говореше много красиви, макар и клиширани думи. Твърдеше, че "свободата е по-хубава от несвободата", призоваваше държавните служби да спрат с тормоза срещу предприятията, изглеждаше едва ли не като революционна промяна - и то срещу Владимир Путин. Повечето опозиционери и независими журналисти се отнасяха с голямо недоверие спрямо Медведев. Мнозина казваха, че той е марионетка в ръцете на Путин, а задачата му е просто да поседи на президентския стол за 4 години, след което да го върне на Путин. Явно и Путин гледаше на него по същия начин", коментира той.

Други опозиционери в Русия обаче виждат шанс в Медведев и настояват, че той трябва да бъде подкрепян. Те се надяват, че като президент той би могъл да уволни Путин от поста му на министър-председател и да отвори път към промяна в Русия.

За разлика от останалите държавни служби той не пречи на основаването на ТВ "Дождь", дори се съгласява да даде интервю в студиото на телевизията.

"Всички наши колеги после нападнаха "Дождь" и ни обвиниха, че сме се продали на режима. Самият факт, че сме комуникирали с президента, се приемаше за криминално престъпление в техинте очи. От друга страна службите бяха въздържани в продължение на няколко години, което ни даде възможност да изградим голяма и влиятелна телевизионна мрежа", казва Михаил Зигар.

Той коментира, че Медведев си е позволявал да се държи като "партизанин, проникнал в лагера на врага" със законодателната си програма.

"Той внесе десетки силно либерални закони в Думата. Прокара задължението за държавните служители да декларират доходите си, което е в сила и днес. Опита се да внесе някаква човечност в системата на затворите. Започна реформа в полицията. Системата успя да саботира повечето от тези закони или да ги отмени след неговото оттегляне", пише журналистът и обръща внимание на външнополитическите опити на Медведев да направи Русия "част от цивилизования свят".

Всичко се променя през 2011 г.

Под влиянието на своя антураж, на икономиката, която не искаше да вижда Путин отново на власт, и на малцината либерали, които се осмеляваха да го подкрепят, тогавашният президент Медведев прояви смелост за една секунда, пише Зигар.

Представи си, че може да поиска втори мандат, да реформира страната и може би да освободи Путин. Тази грешна преценка не продължи дълго, а и Путин я забеляза.

"През август 2011 г. по време на рибарски излет в Астрахан, Путин - шокиран от Арабската пролет, убийството на Кадафи и процеса срещу Мубарак в Египет - казва на Медведев: "Ситуацията е сложна, Дима, може да провалиш държавата". Дима се съгласява. Той не се противопоставя, изведнъж приема, че само Путин може "да не провали държавата", пише руският журналист.

Негови източници твърдят, че тогава Путин е обещал на Медведев, че смяната им ще бъде временна и ще го върне на президентския пост.

На 24 септември 2011 г. Медведев съобщава на конгреса на управляващата партия "Единна Русия", че няма да се кандидатира за втори мандат. Вместо това Путин ще се бори за трети. В резултат на това започват масови антиправителствени протести по улиците на големите градове в Русия.

Консервативното крило около Путин обявява, че "либералите на Медведев" са предатели и че се готви "руски Майдан", спонсориран от САЩ. Репутацията му в очите на Путин е съсипана.

След оттеглянето си през 2012 г. Медведев е назначен за премиер на Русия. Старае се да не се меси в нищо и демонстративно стои настрана от всички проблеми, за да не си навлече гнева на своя "господар".

Като премиер той сякаш става друг човек - според някои слухове, той е започнал да прекалява с алкохола.

Тогава започва преследването. Бизнесмени или държавни служители, които се издигнаха по време на мандата на Медведев и изглеждаха като да са му близки, загубиха позициите си и компаниите си. През май 2018 г. бизнесменът Зиявудин Магомедов (наричан "портфейлът на Медведев"), беше арестуван. Магомедов и брат му, който е бивш сенатор, оттогава са в ареста. През март 2019 г. беше задържан бившият министър и милиардер Михаил Абизов (също още е в ареста).

През януари 2020 г. Путин изненадващо уволни Медведев като премиер и го прехвърли на дотогава несъществуващата позиция на "заместник-предсетател на Съвета по сигурност".

"Никой тогава не знаеше, че след един месец ще се появи Covid и че оттеглянето му в такъв момент ще се окаже най-добрият подарък. Всички смятаха, че това е краят на Медведев, завинаги", коментира Зигар.

Войната в Украйна обаче изненадващо извади Дмитрий Медведев на преден план. Каналът в Telegram на иначе интелигентния политик внезапно се превърна в образец на възмутителна грубост.

Медведев постоянно пише, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е наркоман ("мозъкът му е унищожен от психотропни вещества"), подиграва се на Олаф Шолц като "фен на лебервурста", а на европейците - че умирали от страх да не измръзнат с студените си къщи.

Медведев се подиграва с възрастта на Джо Байдън, а след посещението на Нанси Пелоси в Тайван, той публикува "приказка" по разказ на Пушкин, в който старец и неговата жена, които изгубили ума си, тръгнали да ловят най-голямата златна риба в океана.

През юни той обяснява защо е станал толкова агресивен: "Отговарям: Мразя ги. Те са копелета и измет. Те искат нашата смърт, смъртта на Русия. Докато съм жив, ще направя всичко, за да бъдат унищожени".

Преди седмица на сайта на Медведев в руската имитация на facebook "В Контакте" се появи налудничав империалистичен манифест:

"След като освободим Киев и всички области на Малорусия от бандите националисти, Русия отново ще е мощна и непобедима, така както е била преди 1000 години по време на старата руска дръжава".

Медведев твърди, че Грузия никога не е съществувала, преди да се присъедини към Русия, а Казахстан е "изкуствена държава", която е част от старата руска територия, в която имало "геноцид срещу руснаците".

Публикацията по-късно е изтрита, а на следващия ден пресслужбата на Медведев твърди, че акаунтът му бил хакнат и текстът нямал нищо общо с бившия президент.

В интернет обаче се шегуват, че не акаунтът на Медведев, а самият Медведев сякаш е хакнат - и то малко след 24 февруари.

Според информация на хора от обкръжението му, той със сигурност не е писал сам тези тези текстове.

Нает е огромен нов екип от съветници и автори на речи, които да превърнат образа на Медведев в милитаристичен и империалистичен след началото на войната.

Публикацията от "В Контакте" е резултат от работата на същия този екип.

Изграждането на новия имидж на Медведев е свързано не с друго, а с надеждите му, че може да се върне обратно в президентството.

"Иронията на съдбата е, че говорителят на днешния руски фашизъм е човекът, който някога се смяташе за носител на надеждата за демокрация.

Няма съмнение, че политическото бъдеще на Медведев е приключило. Не можеше да разчита на доверието на либералите дори когато още беше президент. Не може да спечели доверието на империалистите - те отдавна гледат на него като на слабак и либерал. Но преди всичко Медведев не може да стане наследник на Путин, защото без Путин той просто не може да същствува - марионетката се движи само от ръката на господаря", пише руският журналист


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024