Роман Абрамович си търси 1 млн. долара от ЕС - за "нанесени щети" Снимка: © Getty Images

Бизнесменът и руски олигарх Роман Абрамович съди ЕС заради наложените му санкции след старта на войната на Русия в Украйна. И претендира Съюзът да му изплати 1 млн. долара обезщетение заради "нанесени щети", съобщи The Wall Street Journal. Претенцията е парите да бъдат преведени по сметка на благотворителна организация, контролирана от смятания за близък до Кремъл милиардер.

Съдебният иск, заведен от Абрамович, е и с настояване санкциите срещу него да бъдат отменени. Мотивът - олигархът е получил гражданство в Португалия през 2021 г. - тоест преди Русия да нападне Украйна на 24 февруари т.г. А органиченията, наложени му заради войната, в това число конфискуване на активи, запориране на банкови сметки и забрана за пътуване, нарушавали основните му права като европейски гражданин.

Абрамович претендира 1 млн. долара да бъдат предоставени на фонда, създаден за получаване на приходите от продажбата на английския футболен клуб "Челси". Олигархът беше принуден да се раздели с клуба през май месец на консорциум от инвеститори за 4,25 милиарда паунда (5,2 милиарда долара).

Бившият губернатор на Чукотка не е сред санкционираните от САЩ олигарси. Той попада само в списъците на Великобритания и Европейския съюз. От началото на войната той е руският милиардер с най-тежки финансови загуби, като според данни на The Times богатството му е се е стопило наполовина в сравнение с миналата година. Въпреки че Вашингтон не го е сложил в своите забранителни списъци, миналия месец американските власти поискаха конфискуването на два негови самолета. Става дума за Boeing 787-8 Dreamliner и Gulfstream G650ER, които неколкократно са прелетели между Истанбул и Москва, нарушавайки американския контрол на износа.

The Wall Street Journal отбелязва, че Роман Абрамович не е единственият руски милиардер, който претендира по съдебен ред отмяна на наложените им европейски санкции. Олигарсите Алишер Усманов, Пьотр Авен и Михаил Фридман правят същото.

Усманов оспорва обвиненията на ЕС, че подкрепя войната в Украйна, и иска 20 000 долара за съдебни разноски. Авен и Фридман пък не са съгласни с твърдението на Брюксел, че са замесени в сектори на руската икономика, които "осигуряват значителен източник на приходи за руското правителство".

Според Bloomberg около 30 руснаци, засегнати от западните санкции след началото на войната в Украйна, са поискали ограниченията да бъдат отменени по съдебен път. В публикацията от началото на юли източници на агенцията твърдят още, че не е изключено някои от исканията да успеят.

Манията на руските олигарси по суперяхтите ще им излезе скъпо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023