Снимка: © Getty Images

Бизнесменът и руски олигарх Роман Абрамович съди ЕС заради наложените му санкции след старта на войната на Русия в Украйна. И претендира Съюзът да му изплати 1 млн. долара обезщетение заради "нанесени щети", съобщи The Wall Street Journal. Претенцията е парите да бъдат преведени по сметка на благотворителна организация, контролирана от смятания за близък до Кремъл милиардер.

Съдебният иск, заведен от Абрамович, е и с настояване санкциите срещу него да бъдат отменени. Мотивът - олигархът е получил гражданство в Португалия през 2021 г. - тоест преди Русия да нападне Украйна на 24 февруари т.г. А органиченията, наложени му заради войната, в това число конфискуване на активи, запориране на банкови сметки и забрана за пътуване, нарушавали основните му права като европейски гражданин.

Абрамович претендира 1 млн. долара да бъдат предоставени на фонда, създаден за получаване на приходите от продажбата на английския футболен клуб "Челси". Олигархът беше принуден да се раздели с клуба през май месец на консорциум от инвеститори за 4,25 милиарда паунда (5,2 милиарда долара).

Бившият губернатор на Чукотка не е сред санкционираните от САЩ олигарси. Той попада само в списъците на Великобритания и Европейския съюз. От началото на войната той е руският милиардер с най-тежки финансови загуби, като според данни на The Times богатството му е се е стопило наполовина в сравнение с миналата година. Въпреки че Вашингтон не го е сложил в своите забранителни списъци, миналия месец американските власти поискаха конфискуването на два негови самолета. Става дума за Boeing 787-8 Dreamliner и Gulfstream G650ER, които неколкократно са прелетели между Истанбул и Москва, нарушавайки американския контрол на износа.

The Wall Street Journal отбелязва, че Роман Абрамович не е единственият руски милиардер, който претендира по съдебен ред отмяна на наложените им европейски санкции. Олигарсите Алишер Усманов, Пьотр Авен и Михаил Фридман правят същото.

Усманов оспорва обвиненията на ЕС, че подкрепя войната в Украйна, и иска 20 000 долара за съдебни разноски. Авен и Фридман пък не са съгласни с твърдението на Брюксел, че са замесени в сектори на руската икономика, които "осигуряват значителен източник на приходи за руското правителство".

Според Bloomberg около 30 руснаци, засегнати от западните санкции след началото на войната в Украйна, са поискали ограниченията да бъдат отменени по съдебен път. В публикацията от началото на юли източници на агенцията твърдят още, че не е изключено някои от исканията да успеят.

Манията на руските олигарси по суперяхтите ще им излезе скъпо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката