Алексей Навални с ново обвинение, докато е в затвора. За тероризъм Снимка: © Getty

Дело за тероризъм, по което наказанието може да достигне 30 години затвор, са образували руски следователи срещу опозиционния лидер и основен противник на Владимир Путин - Алексей Навални. Това съобщи самият той, цитиран от Ройтерс. Опозиционерът, който лежи в руски затвор след други обвинения и почти цялото време прекарва в наказателна килия, нарича делото ""абсурдно". Присъдите му до момента са за повече от 11 години по обвинения за измама и неуважение към съда.

Навални се яви в московски съд чрез видеовръзка в сряда като част от дело за екстремизъм, предаде Ройтерс. Официална информация какво точно е обвинениято няма.

По-рано този месец руски следователи официално свързаха поддръжниците на Навални с убийството на Владлен Татарски, популярен военен блогър и поддръжник на войната на Русия в Украйна. Татарски беше убит от бомба в кафене в Санкт Петербург. Съюзниците на Навални отрекоха всякаква връзка с това убийството.

Имало е опит процесът в сряда да бъде при затворени врати. „Настоявам, че опитът за закриване на процеса е опит не просто да ми попречат да се запозная със случая, но е и опит никой да не разбере за него“, каза Навални в социалните мрежи чрез свои сътрудници, които се грижат за профилите му. Първоначално делото е тръгнало публично, но на 7-ама минута все пак е било закрито, а времето за запознаване с обвиненията, предявени на опозиционера, е било съкратено, съобщи Медиазона.

По думите на Навални новото дело за "тероризъм" ще се гледа от военен съд. И добавя, че е абсурдно да се твърди, че е извършвал експремистки действия, докато самият той е в затвора.

Навални е зад решетките, откакто се завърна доброволно в Русия през 2021 г. - веднага след като животът му бе спасен в германска болница след отравяне с новичок в родината му. Западни лаборатории потвърдиха каква е отровата, с която в Сибир бе направен опит за убийството му. Документалният филм "Навални", който спечели "Оскар" и БАФТА, е базиран на разследване на Христо Грозев и Bellingcat как зад отравянето стоят руските тайни служби.

Кремъл отрича да е правен опит за убийството на опозиционера.

В Русия организациите на Навални за борба с корупцията са обявени за експремистки и са обвинявани във връзки с разузнаването на САЩ. Дейността им е забранена, а сътрудниците на Навални бяха принудени да избягат в чужбина.

В сряда руски следователи казаха, че 11 души са обявени за "международно издирване" по случай, свързан с Навални, съобщи държавната информационна агенция ТАСС.

Навални е отслабнал с 8 кг за две седмици, близките му се боят от ново отравяне


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Как майките на деца до 2 години могат да пътуват срещу 10 лева на месец с градския транспорт в София

Превозният документ важи за цялата мрежа на градския транспорт

08:32 - 15.05.2024
Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024