Алексей Навални се появи за първи път след отравянето Снимка: © Instagram.com/Navalny

Руският опозиционер Алексей Навални публикува първото си послание в Instagram след отравянето на 20 август.

"Здравейте, това е Навални. Липсвате ми. Все още не мога да правя почти нищо, но вчера успях да дишам сам през целия ден. Съвсем сам. Без каквато и да е външна допълнителна помощ, дори не използвах обикновения вентил в гърлото си. Много ми хареса. Удивително подценяван от мнозина процес. Препоръчвам го", написа той в публикацията на 15 септември.

На снимката се вижда как Навални е седнал в леглото си, заобиколен от своето семейство. Възстановяването на самостоятелното дишане е станало възможно 25 дни след като той изпадна в кома по време на полет от Томск към Москва.

Малко по-рано New York Times публикува статия, в която се казваше, че Алексей Навални има намерение да се завърне в Русия „веднага след като се излекува“ и да продължи „мисията“ си. Медията се позовава на разговор между 44-годишния опозиционен лидер и германски прокурор. Информацията е била предадена на NYT от немски служител по сигурността, пожелал да остане анонимен. Малко след това говорителят на политика Кира Ярмиш потвърди информацията.

"Цяла сутрин журналисти ми пишат дали е вярно, че Алексей планира да се върне в Русия. Разбирам причината за въпроса, но въпреки това ми е странно, че някой може да мисли по друг начин. Още веднъж потвърждавам пред всички - никога не са разглеждани други възможности", написа тя в Twitter.

Големият критик на Владимир Путин се лекува в берлинската клиника „Шарите“, след като бе отровен с нервното бойно вещество от групата „Новичок“. Той вече не се нуждае от респиратор и може да става от леглото си, както и да води адекватни разговори.

Навални не се нуждае от респиратор и може да става от леглото

„Той е напълно наясно със своето състояние. Напълно осъзнава какво се е случило и знае къде се намира“, твърди служителят по сигурността.

Новината идва само часове след като немското правителство обяви, че отравянето на Навални с „Новичок“ е потвърдено и от френска, и от шведска лаборатория. Така управляващите в Германия продължават да осъществяват натиск над Москва да започне свое разследване.

Навални остава строго охраняван от германска полиция в болницата „Шарите“, предаде източникът на The New York Times. В разговора си с немския прокурор той е казал, че отказва да съдейства на руските следователи, отправили запитване за присъединяване към германските си колеги в разследването.

„Той не планира да остава в изгнание в Германия“, съобщи германският служител по сигурността. „Иска да се прибере у дома, в Русия, където да продължи своята мисия“. Навални е ръководител на Фонда за борба с корупцията, като той и екипът му водят постоянни разследвания срещу управляващите политици.

Германия обмисля санкции срещу Москва заради нападението над Навални, включително забрани за пътувания и замразяване на активи на руски граждани. Френският президент Еманюел Макрон също може да се присъедини, макар още да няма официална информация. Знае се само, че той е провел разговор с Владимир Путин след излизането на резултатите за отравянето във френската лаборатория. Споделил е, че Москва трябва да започне „щателно разследване“, а Путин е отговорил, че обвиненията към страната му са „необосновани и неуместни".

„Това е ужасно нещо. Трябва да наложим санкции, но това няма да доведе до тотално различна и нова политика спрямо Русия“, каза немският служител по сигурността за The New York Times. „Реалността е такава, че се нуждаем от Русия заради Украйна, Либия, Сирия. Не искаме всичко това да се срине“.

В борбата си срещу Путин за местните избори Навални беше призовал опозицията в различните градове в страната да се обедини зад един кандидат. В Новосибирск управляващата „Единна Русия“ спечели 22 или 23 места в 50-членния общински съвет. Преди разполагаше с 33 места. Поддръжниците на Навални спечелиха мандати там, както и в Томск.

Както казва обаче Дмитри Тренин от мозъчния тръст „Московски център Карнеги“, частичното падение на „Единна Русия“ е било "очаквано", но тя съвсем не е победена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024