Алексей Навални се връща в Русия

Пет месеца след отравянето с новичок - Алексей Навални възнамерява да се върне обратно в Русия. Опозиционният лидер обяви, че ще се прибере в Москва на 17 януари (неделя), като посочи дори авиокомпанията, с която планира да лети от Германия, и призова всеки, който желае, да го посрещне на летището.

"Гледам новините и се изненадвам как Путин отново тропка с крачета и настоява да се направи всичко, само и само да не се прибирам у дома. Преди Нова година обявиха, че започва ново наказателно дело срещу мен - демонстративно изфабрикувано. Вчера обявиха, че искат от съда да превърне условната ми присъда в ефективна, т.е. незабавно да бъда вкаран в затвора. Правят всичко, за да ме изплашат. На Путин му остана само да провеси над Кремъл един огромен плакат с надпис: "Алексей, моля те, в никакъв случай не се връщай обратно вкъщи", казва Навални във видео, публикувано в Instagram-профила му.

Москва затяга примката около Навални: Обвини го в мащабна измама за милиони долари

Той напомня, че се намира в "прекрасната страна" Германия не по своя воля, а заради опита за убийството му от страна на служители на руското контраразузнаване.

"Тук съм, защото се опитаха да ме убият. Същите тези хора се обидиха, че не успяха да ме ликвидират и оцелях. Сега ме плашат със затвор", казва Навални.

Той посочва, че се чувства "почти здрав" и може да довърши лечението си и в Русия.

"Въпросът дали да се върна или не никога не е стоял пред мен. Поради простата причина, че аз не съм си тръгвал", пише Навални в коментар към клипа. "Русия е моята страна, Москва е моят град и ми липсват. Затова тази сутрин влязох в сайта на авиокомпанията "Победа" и си купих билети. На 17 януари, в неделя, ще се върна вкъщи с полет на "Победа". Посрещнете ме".

Пресконференцията на Путин: "Берлинският пациент", руските хакери в САЩ и защо "Спутник V" не е за него


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024
Важно днес

Ограничават движението в центъра на София от утре заради чествания за членството ни в НАТО

На 29 март България отбелязва 20 години от присъединяването си в НАТО.

18:04 - 27.03.2024