"Кому е нужно да го отравят? Ако искаха, щяха да го довършат докрай" - такава беше реакцията на Владимир Путин по повод мащабното разследване за отравянето на Алексей Навални, което показва намеса на руски служители на контраразузнаването в неколкократни опити за ликвидирането на опозиционния лидер.

Путин отговори на въпрос за Навални по време на годишната си пресконференция, която се провежда онлайн - президентът на Русия се намира в резиденцията си в Ново Огарьово.

Той не посочи нито веднъж Навални по име - вместо това го обозначи двукратно като "пациентът от берлинската клиника".

Мащабно разследване свърза 8 агенти от руското разузнаване с отравянето на Навални

"Що се отнася до пациента в берлинската клиника (б.р. става дума за Алексей Навални)... Вече съм говорил по тази тема нееднократно, мога само да повторя някои неща. Но знам, Песков вчера ми разказа за последните измислици на тази тема, по повод данните за нашите спецслужби. Прекрасно разбираме какво е това. Това е легализация - а не разследване - легализация на материали от американските спецслужби. Нашите служби добре го разбират и го знаят. Да не мислите, че не знаем, че следят локацията? Знаят го сътрудниците на ФСБ и другите органи. И ползват телефоните си там, където смятат, че не е нужно да скриват местопребиваването си. Ако това е така, това значи, че онзи пациент от берлинската клиника се ползва с подкрепа от спецслужбите на САЩ в дадения случай. А ако това е вярно, това е любопитно. Кому е нужно да го отравят? Ако искаха, щяха да го довършат докрай", каза той, като се засмя на последните си думи.

Путин обвини американските служби за сигурност и като "поръчители" на друго голямо разследване, което засяга собственото му семейство и неговото финансово състояние.

"Такива разследвания не са нещо ново, спомнете си как международната преса ме изобразяваше, докато се борихме с тероризма в Кавказ. Всичко си спомням много добре. Но правя това, което смятам за необходимо за нашата страна, а не да изглеждам красиво в нечии очи в чужбина.... Онези, които поръчват такива материали, не бива да се ръководят от съображния за отмъщение, да не се основават на своята мнима изключителност - по-добре да се занимават с връзките си с други партньори на международната арена на базата на взаимното уважение и фундаменталните норми на международното право. Тогава ще постигаме общи успехи по нужните на всички нас направления", каза той.

Милиардерът, който се ожени за дъщерята на Путин и със 100 долара купи акции на стойност 380 млн.

На въпрос от журналист защо този път руските хакери не са успели да "преизберат" Доналд Тръмп за президент на САЩ и дали би го приютил в Русия "като Сноудън", ако поиска политическо убежище, Путин реагира със сарказъм и обяви, че намесата във вътрешните работи на САЩ била "слух и повод за влошаване на отношенията между Русия и САЩ".

"Това е повод за непризнаване на легитимността на действащия президент на Съединените щати по вътрешнополитически американски съображения. В този смисъл, отношенията между Русия и САЩ станаха заложник на вътрешната политика на САЩ. Според мен това е лошо и за тях самите, но това е избор, нека да правят каквото искат. Изхождаме от това, че вече избраният нов президент ще разбере какво се случва, той е опитен човек и във вътрешната, и външната политика. Разчитаме, че всички проблеми, които възникнат - дори да не са всички - ще се решават при новата администрация на САЩ.

Струва ми се, че Тръмп няма никаква нужда да се трудоустройва. Почти 50% от населението гласува за него, ако броим по количеството на избирателите, той има голяма, достатъчна база на подкрепа в САЩ. Доколкото разбирам, той няма намерения да излиза извън политическия живот на своята страна", каза Путин.

Независимо че Русия произвежда своя ваксина за Covid-19, 68-годишният Путин не се е имунизирал до този момент.

"Призовавам всички да се отнасят най-внимателно към препоръките на специалистите. Специалистите ни казват, че ваксините, които попадат в масовия оборот в момента, са предвидени за граждани в определена възрастова зона. Такива като мен все още не са достигнали до ваксината. Повтарям, че съм достатъчно законопослушен човек в този смисъл, възприемам препоръките на нашите специалисти. И затова засега все още не съм поставил ваксината. Но обезателно ще го направя, когато това стане възможно".

Руската ваксина е тествана на доброволци между 18 и 60 години, като се препоръчва само на пациенти в тази група. Ефикасността и безопасността й сред по-възрастното население, където попада и Путин, все още се проверява.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%