"Алфа Рисърч": ИТН пада до пето място, "Продължаваме промяната" е трета сила

Ново изследване на "Алфа Рисърч" потвърждава индикациите за пренареждане на политическото пространство след появата на "Продължаваме промяната".

Най-голямата парламентарна група в 46 Народно събрание - "Има такъв народ" - бележи още по-сериозен спад от разпускането на парламента. Данните на "Алфа" показват, че партията на Слави Трифонов започва предизборната кампания от позицията на 10,4% доверие, което я подрежда на пето място, в непосредствена близост зад "Демократична България".

Както ИТН, така и ДБ страдат от отлив на избиратели към "Продължаваме промяната". Особено силен е сривът при ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява наполовина спрямо юлските избори. Демократична България също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект. Издигането на собствена президентска кандидатура, както и по-силната й политическа идентичност, намаляват щетите от този процес, казват от "Алфа".

ГЕРБ задържа лидерска позиция с 23,1% подкрепа от хората, които са решили твърдо да гласуват, следвани от БСП с 16,8 на сто.

"Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев се подреждат трети с 15,9% - пет процентни пункта преднина пред ДБ.

"Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но Ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат", посочват авторите на изследването.

Изследването на "Алфа Рисърч" показва, че "Изправи се БГ! Ние идваме" пада под бариерата от 4% за влизане в парламента. ДПС е сигурен участник в 47 Народно събрание с малко над 9 процента.

"Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите", казват социолозите.

Изследването е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023