Ново изследване на "Алфа Рисърч" потвърждава индикациите за пренареждане на политическото пространство след появата на "Продължаваме промяната". 

Най-голямата парламентарна група в 46 Народно събрание - "Има такъв народ" - бележи още по-сериозен спад от разпускането на парламента. Данните на "Алфа" показват, че партията на Слави Трифонов започва предизборната кампания от позицията на 10,4% доверие, което я подрежда на пето място, в непосредствена близост зад "Демократична България". 

Както ИТН, така и ДБ страдат от отлив на избиратели към "Продължаваме промяната". Особено силен е сривът при  ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява  наполовина спрямо юлските избори. Демократична България също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект. Издигането на собствена президентска кандидатура, както и по-силната й политическа идентичност, намаляват щетите от този процес, казват от "Алфа".

ГЕРБ задържа лидерска позиция с 23,1% подкрепа от хората, които са решили твърдо да гласуват, следвани от БСП с 16,8 на сто. 

"Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев се подреждат трети с 15,9% - пет процентни пункта преднина пред ДБ. 

"Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но Ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат", посочват авторите на изследването. 

Изследването на "Алфа Рисърч" показва, че "Изправи се БГ! Ние идваме" пада под бариерата от 4% за влизане в парламента. ДПС е сигурен участник в 47 Народно събрание с малко над 9 процента. 

"Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите", казват социолозите.

Изследването е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал