Ново изследване на "Алфа Рисърч" потвърждава индикациите за пренареждане на политическото пространство след появата на "Продължаваме промяната".

Най-голямата парламентарна група в 46 Народно събрание - "Има такъв народ" - бележи още по-сериозен спад от разпускането на парламента. Данните на "Алфа" показват, че партията на Слави Трифонов започва предизборната кампания от позицията на 10,4% доверие, което я подрежда на пето място, в непосредствена близост зад "Демократична България".

Както ИТН, така и ДБ страдат от отлив на избиратели към "Продължаваме промяната". Особено силен е сривът при ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява наполовина спрямо юлските избори. Демократична България също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект. Издигането на собствена президентска кандидатура, както и по-силната й политическа идентичност, намаляват щетите от този процес, казват от "Алфа".

ГЕРБ задържа лидерска позиция с 23,1% подкрепа от хората, които са решили твърдо да гласуват, следвани от БСП с 16,8 на сто.

"Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев се подреждат трети с 15,9% - пет процентни пункта преднина пред ДБ.

"Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но Ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат", посочват авторите на изследването.

Изследването на "Алфа Рисърч" показва, че "Изправи се БГ! Ние идваме" пада под бариерата от 4% за влизане в парламента. ДПС е сигурен участник в 47 Народно събрание с малко над 9 процента.

"Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите", казват социолозите.

Изследването е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си