"Алфа Рисърч" мерят по-голямо доверие в Стефан Янев, отколкото в Кирил Петков Снимка: © Getty

Кампанията за парламентарните избори на 2 октомври започва със сериозна ерозия на доверието към всички ключови партийни лидери, твърди анализ на социолозите от "Алфа Рисърч", направен на база на проведено от тях допитване, обхващащо 1117 български граждани в периода между 27 август и 2 септември.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започва кампанията с 21,6% положителни оценки. Изненадващо, на второ място се класира председателят на "Български възход" Стефан Янев с 18,5%.

Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев "само за два месеца отбелязват сериозен спад в личните си рейтинги", пишат от "Алфа Рисърч" и измерват доверие, респективно от 18,4% за Петков и 17,8% за Василев, като добавят, че двамата "значително стесняват електоралното си влияние в сравнение с миналата година".

Лидерите на другите две партии, участници в управлявалата доскоро коалиция, Христо Иванов (17,6%) и Корнелия Нинова (15,9%) отстъпват с няколко пункта след тях, като лидерът на "Демократична България" е единственият с по-ниски нива на неодобрение (49%).

Масовото недоверие към политическата класа засяга и опозиционният лидер Костадин Костадинов (13% одобрение), а на дъното на скалата на доверие остава Слави Трифонов (11%).

Всички лидерите имат по-голямо неодобрение от одобрение, като фаворит в негативните оценки е Мустафа Карадайъ, следван от Слави Трифонов и Костадин Костадинов.

Интересно е, че ако се сметне разликата между положителен и негативен имидж, което на практика е рейтингът, излиза, че Янев е лидерът на България на предстоящите избори с най-добър баланс между позитивни и негативни оценки. Втори след него се нарежда Христо Иванов.

В "Булевард България" сравнихме и резултатите, които социолозите са получили през юни месец като нива на одобрение за политическите лидери, с тези сега. Двама души качват - това са Бойко Борисов и Слави Трифонов.

На старта на кампанията, избирателната активност се очертава около 48% от имащите право на глас и живеещи в България избиратели. Това означава, че до урните се очаква да отидат около 2,6 млн. души: число, която може да се съпостави с последните парламентарни избори през ноември 2021 г., смятат социолозите.

Според проучването на "Алфа Рисърч" 26,4% от анкетираните са на мнение, че е по-вероятно да се сформира управление около ГЕРБ, 24,2% - около "Продължаваме промяната". Само 5% смятат, че е възможна коалиция между тях.

Най-много хора (44%) не могат да преценят.

"В кризисни ситуации като настоящата, разочарованието от едни политици много често е съпроводено от пренос на доверие и надежди към ново поколение, или нови лица политици, каквато беше ситуацията през 2021 г.", пишат социолозите.

В тенденцията на спад на доверието, която регистрира "Алфа Рисърч" се вписва и президентът Румен Радев. В сравнение с юни положителните оценки за дейността му намаляват с цели 5 процентни пункта, а отрицателните се увеличават с 3.

Алфа Рисърч отреди по-голям рейтинг на Стефан Янев от този на Кирил Петков

Партиите

Според данните на Алфа Рисърч предизборната кампания стартира с превес на ГЕРБ (23.4%) пред основния конкурент "Продължаваме промяната" (17.5%) от почти шест процентни пункта.

Спрямо последното изследване на агенцията през юни, ГЕРБ бележи лек напредък, а "Продължаваме промяната" има по-значителен спад (над 2 на 100).

На трета позиция се нарежда ДПС с 10,9% от решилите да гласуват.

Както винаги преди избори, движението започва да мобилизира избирателите си и постига по-висок резултат спрямо предходни проучвания. В тези данни не са отчетени гласовете, които партията би получила от вота в чужбина. Същото важи и за вота извън страната за останалите партии и коалиции.

На малко разстояние от ДПС стоят БСП с 9,8% и Възраждане с 9,5%.

БСП, както и "Продължаваме промяната", са двете партии, които търпят най-сериозни електорални щети от действията на служебния кабинет, смята от "Алфа Рисърч". Началото на кампанията показва още, че и "Продължаваме промяната" навлиза в лявото социално поле, така че е напълно възможно двете твърде различни преди година партии, сега да се борят за едни и същи избиратели, сочи анализът на социлогическата агенция.

Пак според него "Възраждане" има по-млад и мотивиран електорат, въпреки, че саната агенция казва, че някои от най-значимите му теми, благодарение на които направи своя пробив на миналия вот, остават по-назад в приоритетите на хората. Чудо.

"Демократична България" бавно върви нагоре, за което ѝ помагат две обстоятелства. Първо, разочарованието на част от избирателите от "Продължаваме промяната", които се връщат към "Демократична България". И второ, радикализирането на партията на Кирил Петков и Асен Василев, на чийто фон "Демократична България" се очертава като по-диалогичната партия, пишат от "Алфа Рисърч", като тук не става ясно които "радикални" действия или позиции на "Продължаваме промяната" от последните два месеца се имат предвид.

Това са шестте партии, за които с голяма доза сигурност може да се каже, че ще присъстват в 48-ото Народно събрание.

Две партии се намират на ръба. Едната е "Български възход" на Стефан Янев (4,2%), която прескача изборната бариера, но с низходящ тренд спрямо юни.

"Има такъв народ", която през изминалата година изгуби огромен брой избиратели и достигна до малко над 3%, на старта на кампанията демонстрира лека мобилизация - 3,9%. Партията на Слави Трифонов е в остра конкуренция с "Възраждане" и от обмена на избиратели между тях ще зависят финалните позиции и на двете формации.

Изследването на Алфа Рисърч е проведено в периода 27 август - 2 септември 2022г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1117 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024