"Алфа Рисърч": ПП-ДБ плаща цената за сглобката на старта на кампанията за Избори 2 в 1

ГЕРБ запазва относителния си дял на подкрепа сред гласуващите от 25,4%, но ПП-ДБ поема най-сериозна щета от участието в общото управление до април 2024 г. и губят около 200 000 гласа спрямо позициите си година по-рано.

Това показват данни от изследване на "Алфа Рисърч" на старта на предизборната кампания за избори 2 в 1. То е проведено между 25 април и 2 май със собствени средства на агенцията, сред 1000 пълнолетни граждани на цялата страна, в пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните.

Месец преди националния вот социолозите засичат вероятност за повторение на шестпартийния формат в 50 Народно събрание, но с отслабен резултат на ПП-ДБ.

Голямото предизвикателство на ГЕРБ на тези избори ще е вотът в София, каза пред bTV Боряна Димитрова.

Последните избори показаха сериозен отлив на техни гласоподаватели в столицата, които сега Борисов опитва да върне с поставянето на хора като Йорданка Фандъкова и Георги Георгиев в депутатските листи - и с фокусиране върху проблемите на управлението на Столична община при Васил Терзиев.

ПП-ДБ се явява "донор" на избиратели към други партии, но почти не привлича избиратели от други партии, каза още Димитрова. По-ранни гласове за ПП-ДБ сега се разпиляват по посока на "Възраждане", ИТН и дори малка част в ГЕРБ.

Димитрова предупреди, че текущата картина може да се промени до деня на изборите.

"Възраждане" е поставена на четвърто място след ДПС на националните избори, макар и с близък резултат. Партията привлича избиратели от други политически сили, но има и риск от загуба на потенциални гласове в полза на листи като ИТН, "Солидарна България" на Ваня Григорова или "Левицата".

Малките партии/коалиции под 4-процентовата бариера са съответно:

  • Солидарна България - 2,6%
  • Синя България - 2,5%
  • Левицата - 1,9%
  • Български възход на Стефан Янев - 1,3%

Над 5% от гласовете на хората, които са твърдо решили да гласуват, ще се разпилеят сред "други" партии.

Очакваната избирателна активност за парламентарния вот е около 40%, а за европейските избори - около 35 на сто.

При тях разпределението на позициите не е много по-различно, с изключение на малко по-високата активност сред подкрепящите ПП-ДБ и вероятността ИТН да не успее да вкара евродепутати заради по-високата бариера.

Значение има и невъзможността на част от българите в чужбина да гласуват за Европейски парламент - вкл. живеещите в Турция, САЩ и Великобритания, което ще се отрази най-вече на резултата на ДПС за Евроизборите.

Въпреки че политическият живот през последните месеци беше доминиран от скандали и лични обвинения, за огромното мнозинство от българските граждани тези схватки са вън от грижите им и значимите за тях проблеми, казват от "Алфа Рисърч".

Топ три на темите, за които хората искат да чуят ангажиментите на политиците в настоящата кампания са: корупция, ниски доходи, здравеопазване. Демографията, българското производство и пътната инфраструктура са следващите значими проблеми, по които избирателите очакват конкретни решения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024