Алина Кабаева попадна под санкции заради връзката си с Путин за първи път Снимка: © Getty Images

Великобритания стана първата западна държава, която налага санкции върху бившата гимнастичка Алина Кабаева - жената, за която се смята, че е дългогодишна интимна партньорка на Владимир Путин и има деца от него.

Кабаева е част от новия списък със санкционирани руснаци, който за Великобритания вече надвишава 1000 имена. Още 100 юридически лица са в забранителния списък, запорирани са и активи на олигарси в размер на 117 млрд. паунда.

"Изваждаме на показ и се насочваме срещу сенчестата мрежа, която поддържа луксозния начин на живот на Путин и затягаме мерките срещу кръга от доверените му лица. Ще продължаваме със санкциите срещу всички, които помагат или съдействат на агресията на Путин, докато Украйна надделее", се казва в позиция на британския външен министър Лиз Тръс.

Алина Кабаева е описана като бивша гимнастичка от олимпийско ниво, която е ръководител на Националната медийна група, смятана за най-голямата частна руска медийна компания.

Колко деца има Путин?

"Твърди, се, че тя има близка лична връзка с Путин, а по-рано е служила като депутат в Думата от партията на Путин "Единна Русия", се казва в справката от британското правителство.

Заедно с нея е санкционирана и бабата на Кабанева - Анна Зацепина, която е посочена като съдружник на олигарха Генадий Тимченко. Зацепина беше уличена в разследване на екипа на Алексей Навални, че е купила луксозен апартамент в Москва от Тимченко.

Санкции са наложени и на бившата съпруга на Владимир Путин - Людмила Очеретная. След развода през 2014 г. тя продължава да се облагодетелства от преференциални бизнес отношения с държавни дружества, казват от Лондон.

Наложени са санкции и върху още няколко роднини на Путин, всеки от които се занимава с бизнес. Сред тях е Михаил Шеломов - втори братовчед на руския президент, който е акционер в "Банк Россия" и се смята, че е съдействал за изграждането и управлението на Двореца на Путин в Геленджик.

Алина Кабаева се появи в Москва с венчална халка и военни ленти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024