Алкарас стана шампион на "Ролан Гарос" и пренаписа историята на тениса Снимка: © Getty Images

21-годишният Карлос Алкарас спечели за първи път в кариерата си титлата от Откритото първенство на Франция по тенис при мъжете. Той победи германеца Александър Зверев в оспорван мач в пет сета, който продължи почти четири часа и половина, съобщава сайтът "Тенис кафе".

Тенисистът от Мурсия влезе в историята, като стана най-младият човек, печелил "мейджър" трофей на трите вида настилки за тенис корт - трева, твърда настилка и клей. В предходните два сезона той спечели US Open и Уимбълдън. Той е едва седмият човек, който постига това постижение, като се присъединява към Рафаел Надал, Матс Виландер, Джими Конърс, Роджър Федерер, Новак Джокович и Андре Агаси.

Това е първа титла от Откритото първенство на Франция за испанеца и общо трета от Големия шлем.

Алкарас стана осмият испанец, триумфирал на Ролан Гарос. Едно от имената в списъка е това на неговия треньор Хуан Карлос Фереро, който вдигна „Купата на мускетарите“ през 2003 г. В същото време Карлитос запази перфектния си баланс на финали на Големия шлем (3-0).

21-годишният състезател стана вторият най-млад шампион на "Ролан Гарос" от 2000 г. насам, отстъпвайки само на Надал.

Алкарас срещу Зверев

Мачът започна трудно за опонента му Зверев. Той направи две поредни двойни грешки, след което реши да смени ракетата си. Алкарас стигна до точка за пробив след отлично воле при мрежата, а впоследствие оползотвори шанса си с помощта на отличен форхенд от вътрешността на корта.

Трудностите за Зверев продължиха и в седмия гейм. Германецът изпрати бекхенд в аут, който осигури на опонента му две възможности за нов пробив. Този път обаче световният №4 избегна опасността и запази интригата в сета.

Във втория сет Зверев повиши качеството на сервиса си, като в същото време започна да се движи по-добре по корта. Това му помогна да пробие пръв и да натрупа аванс от 4-2. Германецът продължи да доминира и стигна до втори пореден брейк след форхенд в аут от страна на Алкарас. Олимпийският шампион затвори втория сет с подаване на нула, изравнявайки резултата в мача след 6-2.

След равностойното начало на третия сет Алкарас пласира много добро воле при мрежата, което му предостави три брейкбола при 3-2. Испанецът обаче имаше нужда само от един, тъй като Зверев изпрати топката в аут, след като я улучи с рамката на ракетата при опит за атака с бекхенд. След много дълъг и оспорван гейм, в който му се наложи да спасява три точки за пробив, шампионът от Уимбълдън спечели подаването си и поведе уверено с 5-2.

Зверев редуцира пасива си, след което стигна до брейкпойнт благодарение на бекхенд в аут от страна на Алкарас. В последвалото разиграване германецът пласира отличен бекхенд по диагонала, с който световният №3 не успя да се справи. Последва сервис гейм на нула, след който Зверев възстанови равенството в сета при 5-5.

Непредизвиканите грешки на Алкарас продължиха на идват една след друга и поредната такава предостави две възможности за пробив на неговия опонент. Зверев стигна до втори пореден пробив след бекхенд в мрежата от страна на испанеца, след което отново спечели подаването си, затваряйки сета при 7-5 с безпощаден форхенд по диагонала.

Противно на развитието на играта, четвъртият сет започна вихрено за Алкарас, който реализира ранен пробив и поведе с 3-0. Испанецът подобри значително ретура си, като в същото време излизанията му на мрежата станаха доста поефективни. Възходът на двукратния „мейджър“ шампион продължи с нов брейк, дошъл след двойна грешка на Зверев, последвана от чудесен слайс по правата.

Заключителният сет започна по-добре за Алкарас, който проби за 2-1 благодарение на нов неточен бекхенд на световния №4. В последвалия гейм испанецът бе под сериозно напрежение, но отрази четири брейкбола и спечели подаването си. При 15-40 възникна пререкание между Зверев и съдията. След сервис на Алкарас топката попадна в близост до линията.

Германският тенисист беше убеден, че това е аут, но реферът не беше съгласен и отсъди топката като добра. Алкарас продължи да владее инициативата и се озова в позицията да сервира за титлата, пробивайки за 5-2 след форхенд уинър от основната линия. Испанецът запази хладнокръвие до края и спечели третата си титла от Големия шлем триумфирайки с 6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2 след 4 часа и 23 минути игра.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024