Аманда Горман подписа договор с IMG Models - агенцията на Кейт Мос и Жизел Бюндхен Снимка: © Getty Images

Аманда Горман - 22-годишната възпитаничка на Харвард, която прочете поемата си "The Hill We Climb" по време на клетвената церемония на Джо Байдън - се превърна във феномен на американския обществен живот. Истинската изненада за Аманда Горман обаче се появи извън полето на литературата - CNN съобщава, че поетесата е подписала договор с IMG Models - агенцията, която представлява някои от най-известните манекени в цял свят от ранга на Кейт Мос и Жизел Бюндхен.

Интересът на модната агенция към Горман е напълно обясним. Представянето й на 20 януари, което беше отразено от всички големи медии, съсредоточи вниманието на зрителите не само върху словото й, но и върху изяществото и яркото присъствие на младата жена.

Горман беше облечена в слънчево жълто двуредно палто на Prada, като беше прибрала плитките си в червена сатенена диадема от същата дизайнерска къща.

В интервю за Vogue Горман обяснява, че изборът на палтото е бил нейният знак на почит към съпругата на Джо Байдън - Джил. Именно тя открива таланта й и препоръчва на организаторите на церемонията да възложат историческия рецитал на първата носителка на наградата за млад поет на САЩ. Джил Байдън разказва на Аманда, че се е впечатлила от излъчването й, когато е попаднала на видеоклип с нейна изява - по съвпадение тогава поетесата е била облечена в жълт цвят.

"Модата има много голямо значение за мен - тя е начинът, по който мога да се потопя в историята, която се е случила преди моето време, и да се фокусирам върху всички хора, които ме подкрепят", казва тя пред Vogue.

Символизмът идва не само от избора на дрехите, но и от бижутата, които Аманда Горман носи по време на церемонията.

През 1993 г. Мая Анджелоу заема нейното място на трибуната на Капитолия - тя e първата чернокожа жена, избрана за поет по време на президентска инаугурация в САЩ. Няколко дни преди церемонията по встъпването на Бил Клинтън в длъжност, Опра Уинфри изпраща на Анджелоу палто Chanel и чифт ръкавици, които да носи по време на събитието.

Традицията е продължена и през 2021 г. - този път Уинфри изпраща на Аманда Горман златни обеци от гръцкия дизайнер Никос Кулис и един специален пръстен, създаден от Of Rare Origin.

Бижуто е изработено във формата на златна клетка за птици - жест на почит към поезията на Мая Анджелоу, която през 1969 г. пише първата си автобиографична книга "Знам защо пее птицата в клетка" (издадена на български език от изд. "Лист", 2019).

Аманда Горман получава подкрепа и от Елизабет Алекзандър и Ричард Бланко, поетите, които участват в двете церемонии по клетвата на Барак Обама през 2009 и 2013 г. Преди появата на Горман, 44-годишният Бланко е най-младият човек, на когото е възлагана задачата да "облече в думи" духа на времето по време на най-важния политически ритуал в Съединените щати.

Поезията е самотно занимание, но ораторското майсторство при рецитала е "самостоятелна артистична форма и традиция", казва Горман. Още преди да се създадат писмените езикови системи, съществува устната реч, при която "истината се предава от уста на ухо". Затова младата жена, която страда от затруднения с говора по време на детските си години, оценява силата, значението и красотата на събитието от 20 януари.

Вниманието на медиите към нейната история доведе до интервюта в няколко от най-популярните ТВ предавания в последната седмица. Скоро след това идва и предложението от IMG Models. Компанията работи не само с професионални модели, но и с музиканти като Селена Гомес, актьори и спортисти като Наоми Осака.

Агенцията ще помага на Горман за привличането на спонсорски договори или публикуването на статии с нейно авторство/участие в сектора на модата и козметиката.

Междувременно класацията на Amazon за най-продававаните книги показва, че двете все още неиздадени стихосбирки на Горман стоят на 1-во и 2-ро място. Детската книга на поетесата "Change Sings: A Children's Anthem", която се очаква да излезе чак през септември 2021 г., вече изпреварва по поръчки мемоарите на Барак Обама, книгата на Матю Макконъхи и преоткритата по време на пандемията "1984" на Джордж Оруел.


Този текст е част от newsletter-а на "Булевард България". Ако искате да получавате избрани от екипа ни статии веднъж седмично, абонирайте се тук.


Америка има нужда от поезия точно сега: Стиховете на Аманда Горман, която трогна Байдън и цялата нация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024