Amazon съкращава 10 000 работници, докато Безос гради нов имидж на дарител Снимка: © CNN

Вълната на съкращения в Big Tech повлече и Amazon - компанията на Джеф Безос планира да съкрати около 10 000 работни места в близките дни според данни на New York Times.

Това е най-голямото масово уволнение на работници в историята на електронния гигант и е изпреварвано само от Meta по брой на засегнатите хора.

Очаква се да засегне основно отделите, които се занимават с разработките на гласовия асистент Alexa, отдела за търговия на дребно и "Човешки ресурси".

  • Amazon осигурява работа на повече от 1.5 млн. души по цял свят, като повечето от тях са складови работници и шофьори-доставчици.
  • Съкращението е около 3% от общата работна ръка на компанията, но е част от много по-голяма тенденция за намаляване на персонал, засегнала вече над 32 000 работници в технологичния сектор.
  • Amazon стана първата компания в света, която загуби 1 трилион долара от пазарната си капитализация през 2022 г., при това само за едно тримесечие - от 1.882 трилиона долара към юни слезе до 878 милиарда долара в отчета си на 10 ноември.

Новината за готвените съкращения дойде няколко часа след като Джеф Безос обяви публично, че ще дари по-голямата част от богатството си (124 млрд. долара).

Безос даде първото интервю в компанията на съпругата си Лорън Санчез за CNN, без да коментира по-ясно как ще осъществи намеренията си и в какъв времеви хоризонт.

  • По-рано той дари 100 млн. долара на Доли Партън като част от награда за дългогодишната ѝ благотворителна дейност в подкрепа на бедни семейства.

Досега той многократно беше критикуван за това, че отказва да се ангажира с благотворителни каузи, докато натрупва огромно лично състояние, а служителите в складовите бази на Amazon търпят сериозно претоварване, ниско заплащане и високо ниво на трудовите злополуки.

  • Поредният протест на негови работници с искане за подобряване на заплащането беше организиран само преди няколко седмици в щата Ню Йорк.

На този фон Джеф Безос инвестира милиарди от собствените си пари в проекта Blue Origin, който трябваше да разработи по-евтин модел за транспортиране на хора, сателити и друга техника в Космоса.

SpaceX на Илон Мъск обаче изпреварва Безос както по брой на изпълнените мисии, така и в сътрудничеството с NASA, които предпочетоха да им поверят договор за 2.9 млрд. долара за изпращането на хора на Луната.

Съкращенията в някои от най-големите технологични компании дотук:

  • Meta - 11 000 служители
  • Amazon - 10 000 служители
  • Twitter - 3700 служители
  • Seagate (компания за съхранение на големи бази данни) - 3000
  • Intel - 1000
  • Stripe (електронни разплащания) - 1000
  • Lyft (споделени пътувания) - около 700
  • Apple и Qualcomm - спиране на почти всички нови назначения


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024