Amazon съкращава 10 000 работници, докато Безос гради нов имидж на дарител Снимка: © CNN

Вълната на съкращения в Big Tech повлече и Amazon - компанията на Джеф Безос планира да съкрати около 10 000 работни места в близките дни според данни на New York Times.

Това е най-голямото масово уволнение на работници в историята на електронния гигант и е изпреварвано само от Meta по брой на засегнатите хора.

Очаква се да засегне основно отделите, които се занимават с разработките на гласовия асистент Alexa, отдела за търговия на дребно и "Човешки ресурси".

 • Amazon осигурява работа на повече от 1.5 млн. души по цял свят, като повечето от тях са складови работници и шофьори-доставчици.
 • Съкращението е около 3% от общата работна ръка на компанията, но е част от много по-голяма тенденция за намаляване на персонал, засегнала вече над 32 000 работници в технологичния сектор.
 • Amazon стана първата компания в света, която загуби 1 трилион долара от пазарната си капитализация през 2022 г., при това само за едно тримесечие - от 1.882 трилиона долара към юни слезе до 878 милиарда долара в отчета си на 10 ноември.

Новината за готвените съкращения дойде няколко часа след като Джеф Безос обяви публично, че ще дари по-голямата част от богатството си (124 млрд. долара).

Безос даде първото интервю в компанията на съпругата си Лорън Санчез за CNN, без да коментира по-ясно как ще осъществи намеренията си и в какъв времеви хоризонт.

 • По-рано той дари 100 млн. долара на Доли Партън като част от награда за дългогодишната ѝ благотворителна дейност в подкрепа на бедни семейства.

Досега той многократно беше критикуван за това, че отказва да се ангажира с благотворителни каузи, докато натрупва огромно лично състояние, а служителите в складовите бази на Amazon търпят сериозно претоварване, ниско заплащане и високо ниво на трудовите злополуки.

 • Поредният протест на негови работници с искане за подобряване на заплащането беше организиран само преди няколко седмици в щата Ню Йорк.

На този фон Джеф Безос инвестира милиарди от собствените си пари в проекта Blue Origin, който трябваше да разработи по-евтин модел за транспортиране на хора, сателити и друга техника в Космоса.

SpaceX на Илон Мъск обаче изпреварва Безос както по брой на изпълнените мисии, така и в сътрудничеството с NASA, които предпочетоха да им поверят договор за 2.9 млрд. долара за изпращането на хора на Луната.

Съкращенията в някои от най-големите технологични компании дотук:

 • Meta - 11 000 служители
 • Amazon - 10 000 служители
 • Twitter - 3700 служители
 • Seagate (компания за съхранение на големи бази данни) - 3000
 • Intel - 1000
 • Stripe (електронни разплащания) - 1000
 • Lyft (споделени пътувания) - около 700
 • Apple и Qualcomm - спиране на почти всички нови назначения


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023