Джеф Безос обеща да дари част от богатството си за борба с климатичните промени и благотворителност Снимка: © Getty Images

Основателят на Amazon Джеф Безос планира да дари по-голямата част от богатството си за благотворителност и по-конкретно за борбата с климатичните промени. Милиардерът ще подкрепи хора, които, по думите му, могат да обединят човечеството в условията на дълбокото социално и политическо разделение.

В интервю пред CNN бизнесменът, чието богатство възлиза на 124 млрд. долара, каза, че заедно с приятелката си Лорън Санчес вече се подготвят "да раздадат тези пари". Безос ще последва стъпките на няколко други милиардери, които предприеха подобни действия. През септември собственикът на "Patagonia" Ивон Шуинар например оповести, че ще прехвърли компанията си на благотворителен фонд за спасение на планетата.

Досега Джеф Безос многократно беше критикуван, че не е готов да споделя богатството си за благотворителни каузи. Той не се е включил в т.нар. "Обещание за даряване" - ангажимент, подписан от много от най-богатите американци, с който те се ангажират да се разделят с поне половината от състоянието си в името на доброто. В него участват влиятелни фигури като Бил и Мелинда Гейтс, Уорън Бъфет, Илон Мъск, Марк Зукърбърг и редица други.

Преди дни обаче Безос обяви, че ще даде "без условия" 100 млн. долара на кънтри звездата и филантроп Доли Партън, които тя да използва за добри дела. Това изглежда е знак за предприетото от него обещание. Най-голямото предизвикателство пред Безос все пак било това как да разпредели огромното си състояние, споделя той в интервюто.

През 2020 г. собственикът на Amazon обеща да предостави 10 млрд. долара за борба с изменението на климата в рамките на инициатива, наречена фонд "Безос Земя". Действията му бяха предприети отново след критики, че е един от предприемачите, които харчат огромни суми пари за пътувания в космоса, вместо да решават проблеми на Земята.

Компанията му за търговия на стоки и услуги Amazon също e обвинявана заради големия ѝ и негативен принос към климатичните промени. Само за изминалата година тя е генерирала близо 71 млн. тона въглеродни емисии, което представлява замърсяване, приблизително равно на емисиите на 180 газови централи, сочи доклад на фирмата, цитиран от американския уебсайт "The Verge".

Amazon и е една от стотиците компании, които са поели ангажимент да намалят въглеродния си отпечатък до 2040 г. в съответствие с целите, заложени в Парижкото споразумение, въпреки че въглеродният отпечатък на компанията е нараснал с 18% през 2021 г.

Безос се превърна в един от най-богатите хора на планетата, след като основаната от него през 1994 г. интернет търговска верига Amazon се превърна в глобален феномен. Той се оттегли от поста главен изпълнителен директор през 2021 г., но остана председател на борда на директорите. Той притежава също така вестник "Washington Post" и компанията за космически туризъм Blue Origin.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024