Американски лобисти работят за "Продължаваме промяната" по договор за 100 000 долара Снимка: © ScreenShot

Управляващата партия "Продължаваме промяната" (ПП) е наела американска лобистка фирма, която да гради връзки между партията и висши американски политици.

Това се вижда от подписано между двете страни споразумение, публикуваното от сайта за разследваща журналистика Bird.bg. Източник на документа е регистърът на лобистите към американското министерство на правосъдието, става ясно от публикацията. От ПП потвърдиха за наличието на такъв документ с кратко прессъобщение в петък. В него пише, че "целта на това сътрудничество е да представи положителните страни на България пред политическия елит на Съединените Американски Щати".

Договорът е с дружеството "Manatos & Manatos" (M&M) и е с дата от 20 декември 2023 г. Изтича в края на февруари тази година, ако не бъде преподписан. Стойността му е 100 хил. долара, половината от които се плащат при договарянето, а остатъкът - до 1 февруари.

От българска страна е подписан от съпредседателя на партията Асен Василев, а от американска - от президента на “M&M” - Майк Манатос.

В документа се посочва, че дружеството ще помага на формацията "да укрепи двустранните отношения между САЩ и България, както и на американските политически стратези да разберат първостепенната важност на България за САЩ, особено с оглед на нейните прозападни действия и усилия срещу корупцията".

В допълнение се казва, че от “М&M” десетилетия наред са градили доверени отношения с политици от двете големи американски партии - Републиканската и Демократическата, както и че имат опит в промотирането на връзките между САЩ и Гърция, както и между САЩ и Кипър.

От ПП добавят в какво ще се изразява и помощта на лобистката компания: "увеличаване на инвестициите в България, укрепване на добрите отношения на държавно и партийно ниво". Според прессъобщението това е "важна стъпка за промотиране на българските приоритети във Вашингтон".

Дружеството Manatos&Manatos е създадено преди 40 години като семеен бизнес на наследници на преселници от Гърция в САЩ и в момента се управлява от Анди Манатос и сина му Майк А. Манатос.

През 2016 г. фирмата e наета от VTB Capital, подразделението на руската VTB Bank, за да защитава интересите на банката по отношение на санкциите, въведени от САЩ срещу нея.

Срещу $17,500 на месец лобиската компания организира срещи с политици, оформяне на документацията от тях и мониторинг на процедурите, свързани с въведените санкции.

Руски медии припомнят, че и двамата лобисти - баща и син Манатос - са получили титлата архонт от Константинополския патриарх за особени заслуги към църквата.

Смята се, че дружеството извършва услуги в защита на гръцките и православните интереси на стойност $500 хил. долара годишно, но прави това безвъзмездно.

Лобистката дейност в САЩ е напълно законна, широко използвана, строго регламентирана и подлежи на контрол, като всички договори се публикуват в специален регистър. В годините български публични лица са сключвали подобни договори.

Сегашният председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски ползва фирма BGR Group, на която от 2017 до 2019 г. е платил малко над $ 900 хил., според Foreign Lobby Report. В подновения за последно през 2020 г. договор пише, че "BGR ще предостави услуги по правителствени въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни комуникациите с подходящи официални лица и ключови фигури в САЩ в опит да помогне на г-н Пеевски с проблеми в САЩ".

През 2020 г. бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов и бизнесменът Павел Вълнев, които основаха партията "Републиканци за България", наеха "Йорктаун солюшънс", които им уреждаха срещи във Вашингтон.

Освен политици, родни бизнесмени също си осигуряват политическо влияние в САЩ. Лобистката фирма Alexandria Group International има отношения с братята Пламен и Атанас Бобокови.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024