Американски конгресмен иска санкции срещу Гешев

Уорън Дейвидсън, бивш рейнджър и представтел на Републиканската партия в Конгреса на Съединените щати, поиска от американския министър на финансите да санкционира главния прокурор на България заради игнорирането на закона "Магнитски".

Дейвидсън написа писмо, което късно снощи предизвика спорове в българските социални мрежи поради съмнения за неговата автентичност. Тази сутрин Уорън Дейвидсън потвърди в Twitter акаунта си истинността на писмото.

"Използването на главната прокуратура като оръжие в полза на организираната престъпност и корупцията е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и като цялo на Балканския регион. За съжаление, след като Комисията по външни отношения на Сената излезе с двустранно изявление, осъждащо “упоритата корупция, намаляването на свободата на медиите, политизирането на съдебната система“, виждаме само ескалация на неправомерното поведение на българската съдебна система.", се казва в писмото.

"Особено тревожни са сигналите за корупционни действия на българския главен прокурор Иван Гешев.", смята конгресмена.

"Може би най-обезпокоителното е, че българските съдилища видимо последваха отказа на главния прокурор да предприеме действия срещу санкционираните лица и наскоро обявиха санкциите на САЩ, наложени съгласно Глобалния закон за отчетност за човешките права на Магнитски (“Законът Магнитски“), за неефективни и без правна сила в Република България. Българската прокуратура няколко месеца по-късно прекрати всички разследвания и мерки срещу санкционираните от САЩ български граждани."

Евевнтуална реакция от страна на финансовия министър Джанет Йелън може да се очкава след празничните дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024