Американски щат ограничава достъпа на тийнейджъри до социалните мрежи Снимка: © Getty Images

Американският щат Юта иска значително да затрудни достъпа на непълнолетни до социалните мрежи.

Губернаторът на щата Спенсър Кокс подписа нов закон в четвъртък, който предвижда технологичните компании да проверяват дали потребителите имат навършени 18 години, както и да изискват от непълнолетните родителско съгласие, за да могат да имат профили в приложения като Instagram, Facebook и TikTok.

Законопроектите ще дадат на родителите пълен достъп до онлайн акаунтите на децата им, включително до публикациите и личните им съобщения. Този ход идва на фона на засилената загриженост относно въздействието на социалните мрежи върху психичното здраве на децата.

Наредбата предвижда и определен "полицейски час" за използването на социалните мрежи. Децата няма да имат достъп до тях между 22:30 и 06:30, освен ако не техните родители не се съгласят на друго. Съгласно законодателството компаниите звече няма да могат да събират и данни на децата, както и да ги използват като таргет група за реклама.

Мерките ще влязат в сила от догодина - 1 март 2024 г. Те бяха аргументирани от губернатор Кокс с това, че използването на социални мрежи може да доведе до психологически проблеми сред младите хора.

"Вече не желаем да позволяваме на компаниите за социални мрежи да продължават да вредят на психичното здраве на нашите младежи. Като лидери и родители, ние носим отговорност да защитим нашите млади хора", заяви губернаторът от Републиканската партия.

Много вероятно е засегнатите компании да предприемат правни действия срещу регламента. Групата за защита на децата Commons Sense Media приветства мерките, наричайки ги „огромна победа за децата и семействата в Юта“.

Подобни разпоредби се обмислят в четири други ръководени от републиканците щата - Арканзас, Тексас, Охайо и Луизиана - и във водения от демократите Ню Джърси.

.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024