Американското посолство подкрепи протестите: "Никой не е над закона"

Американското посолство в България публикува пост в социалната мрежа Facebook, с който изразява подкрепа за протестите от последните няколко дни.

"Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати.

Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България", се казва в посланието.

В София всяка вечер, вече 5-ти ден, има многохилядни протести "срещу мафията". Освен в столицата подобни протестни шествия има и в Пловдив, Варна и други големи градове на страната.

Недоволството избухна след серия от събития, които включваха акцията на Христо Иванов в летните сараи на Доган край Росенец и влизането на прокуратурата в Президенството. Полицейската бруталност от петък вечерта, когато 18 човека бяха арестувани, а две момчета пребити от охраняващите протеста полицаи, провокира още хора, които да се присъединят към недоволните на площада.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024