Андрей Бабиш се готви за президент, но преди това ще се изправи пред съда Снимка: © Getty Images

Бившият премиер и лидер на основната опозиционна партия в Чехия, Андрей Бабиш, е сред основните спрягани имена покрай президентските избори през 2023. Сега обаче милиардерът е изправен пред друга битка, тъй като пражката прокуратура официално повдигна обвинение срещу него за измама със субсидии от Европейския съюз на стойност 2 милиона долара.

Това далеч не е първият подобен казус, в който е замесено името на Бабиш. Наричан чешкия Берлускони или Доналд Тръмп, той от години понася критики, че използва политическата си позиция, за да преследва лични интереси.

Имунитетът му е отнеман на два пъти

За да се стигне до сегашното разследване, чешкият парламент сне имунитета на депутата на 3 март. Обвиненията срещу него са свързани със селскостопанска ферма, която е получила евросубсидии при подозрителни обстоятелства.

Субсидиите са насочени към малки и средни предприятия, а фермата очевидно не отговаря на изискванията, бидейки собственост на конгломерата на Бабиш "Агрофест", който има 250 фирми в състава си. Политикът решава казуса, като първоначално прехвърля собствеността ѝ на роднини, а след получаването на средствата я връща обратно на "Агрофест".

Случаят датира още от 2007 година, като това е вторият път, в който имунитетът му е свалян във връзка с него.

Позицията на Бабиш? "Никога не съм правил нищо незаконно в миналото или политиката. Ще го докажа в съда," каза той в понеделник и посочи, че обвиненията са политически мотивирани. Все още няма определена дата за провеждането на делото.

"Досиетата "Пандора"

В края на миналата година Бабиш бе сред имената, които се появиха в "Досиетата "Пандора" - най-големият теч на документи за офшорни сметки на настоящи и бивши държавни лидери, политици и други публични фигури. Разкритията на Международния консорциум за разследваща журналистика показаха, че бившият чешки премиер не е декларира собствеността си в офшорна компания, използвана през 2009 година за купуването на две вили в Южна Франция за над 14 милиона евро.

Прехвърлянето на средства в офшорни сметки не е незаконно, то има за цел или данъчни облекчения, или запазването на анонимност. Според чешки експерти, цитирани от The Guardian, схемата с офшорната сметка не е довела до особени данъчни облекчения за милиардера.

Богатството на Бабиш е определяно на стойност 4.5 милиарда долара

Роден в Словакия, той израства в семейството на чехословашки дипломат. Вече почти от десетилетие Бабиш се защитава срещу подозренията, че е бил агент на тайните служби през комунистическия период, като твърди, че името му е било записано без негово знание. Словашкият архив на чехословашката държавна служба откри документи, според които псевдонимът му е бил "Агент Буреш" и се е присъединил доброволно в рамките на две седмици, след като с него са се свързали през 1982 година.

Завършва Икономическия университет в Братислава, специализирайки в международна търговия. Кариерата му започва от външнотърговската компания "Петримекс", а през 1993 година се прехвърля към дъщерната ѝ фирма "Агроферт", на която той става ръководител.

Макар бизнесът му да е фокусиран основно върху сферата на селското стопанство, обсегът му достига и до медиите. През 2013 "Агроферт" закупува правата на компанията "МАФРА", която издава два от най-големите чешки вестници - "Lidové noviny" и "Mladá fronta DNES". Под шапката на конгломерата са още най-слушаното радио в страната, "Импулс" и телевизионната компания "Óčko".

"Недоволните граждани" го вкарват в политиката.

Пътят му натам започва през 2011 година, когато основава партията АНО (Акция на недоволните граждани) - съкращението означава "да" на чешки. Движението улавя разочарованието на населението от тогавашното управление на страната и постига бързи резултати.

Бабиш изтъква бизнес постиженията си по време на своята кампания, като твърди, че ще използва опита си в тази сфера и при управлението на държавата. През 2013 се явява за пръв път на избори и АНО печели 18,65% от гласовете, което ѝ осигурява място в управляващата коалиция. Милиардерът получава поста на министър на финансите и вицепремиер с ресор "Икономика". Пост, който не запазва до края на мандата си.

През 2017 е освободен като министър от премиера Бохуслав Соботка, след дълга коалиционна криза, породена от обвинения срещу Бабиш в данъчни измами.

Въпреки това АНО печели изборите през същата година с 29%, а президентът Милош Земан връчва правото за съставяне на правителство на милиардера. Партии отказват да се включат в коалицията, поради течащи разследвания по негов адрес, но Бабиш сформира правителство на малцинството и става премиер на 6 декември. Превръща се в най-възрастния и най-богатия министър-председател на Чехия, както и в единствения, срещу когото е имало повдигнато обвинение в престъпление. Встъпвайки в длъжност, отново получава имунитет и разследването се прекратява.

През януари 2018 година управлението му прекъсва, поради загубен вот на недоверие, но през юни Земан отново го назначава за премиер. Двамата са свързвани още от началото на новия век, като президентът трайно защитава милиардера по време на всички казуси, свързани с него.

В края на 2018 година синът му - Андрей Бабиш младши, дава кратко интервю пред Seznam, в което твърди, че е отвлечен от баща си и бива задържан против волята си в Крим. Според него това се случва поради връзката му с обвиненията за злоупотреба с европейски субсидии, за която през 2022 милиардерът предстои да се изправи пред съда. Именно Андрей и сестра му Адриана са роднините, на които Бабиш прехвърля фермата, за да я разграничи от "Агроферт" и да получи средствата.

Тогавашният премиер реагира с обяснение, че синът му страда от шизофрения, напуснал е Чехия сам и "полицията е направила разследване по случая, което е заключило, че няма данни за отвличане".

Отново следва сериозен политически натиск за оставка на правителството на Бабиш, но Земан изразява подкрепата си и посочва, че ако бъде свалено, отново ще предложи на бизнесмена да формира следващ кабинет. Вотът на недоверие се проваля поради липса на подкрепа от Комунистическата партия.

През 2021 консервативната коалиция "Заедно" спечели изборите с 27.8% от гласовете, а АНО остана втора. Президентът отново изрази намерение да връчи правото за формиране на правителство на АНО, тъй като обяви, че няма да даде мандата на коалиция, а на най-силната единична партия. Без шансове да създаде мнозинство в парламента, Бабиш не предприема такава стъпка и остана в опозиция.

Дори и след това разочарование, Андрей Бабиш бе преизбран за лидер на АНО през февруари и се очаква да се яви на президентските избори през 2023. Нещо, което остава под въпрос, предвид настоящото разследване срещу него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024