Андрей Янкулов: Среща на главен прокурор с разследван е нелегитимна Снимка: © Screenshot: Nova

Разследването дали е оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев няма да произведе краен резултат според правния експерт на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

"На тази среща като са били пет човека, а четирима ще кажат, че принуда не е упражнявана. Какво ще установи г-жа Талева?" попита той в ефира на Nova.

Става дума за среща, описана в сигнала на вече бившия премиер Николай Денков до Даниела Талева, която има правомощия за разследване на главния прокурор. На нея според сигнала са присъствали и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова, нейния заместник Христо Кръстев и председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев. Преписката по сигнала вече е придвижена към ad hoc прокурора.

"Не очаквам Талева да направи чудеса, защото една птичка пролет не прави, нека го кажем така", допълни бившият министър на правосъдието Антон Станков.

По-важното според Янкулов е, че остава неизяснено кой е инициаторът на подобна среща и какъв е бил нейният предмет.

"Дали той (Живко Коцев) е бил инициатор, за да стане свидетел, или инициатори за били те, за да го притискат? Независимо от това кой е инициаторът и какъв е предметът, тази среща е нелегитимна," каза той.

Според Янкулов отново сме свидетели на избирателно наказателно преследване, каквото е имало през годините.

"Следствената тайна е много удобно извинение да даваме власт на ръководещия едно разследване. Тя не трябва да отпадне, но трябва да има контрол кое, кога и как да се казва," допълва Янкулов.

Той даде пример с това как по определни наказателни производства не се казва нищо, а по други се цитират записи от специални разузнавателни средства.

"Въпросът на следствената тайна е и към медиите. Тя дава сила на медийното правосъдие и влиза в разрез с принципа за невиновност," каза Антон Станков.

По думите му акциите от последните седмици сочат най-вероятно към целенасочен теч, а при такива течове не се търси отговорност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024