Анджей Дуда отива на балотаж срещу кмета на Варшава Снимка: © Getty Images

Полският държавен глава Анджей Дуда поведе в първия тур от президентските избори, но не успя да мине границата от 50% подкрепа и отива на балотаж срещу кмета на Варшава - Рафал Тшасковски. Втората фаза от вота ще се проведе на 12 юли.

Дуда, който е съюзник на управляващата партия „Право и справедливост“, е получил подкрепата на 41,8% от гласувалите вчера, сочат резултатите от 87,2 процента от избирателните окръзи.

Вотът се е провел при избирателна активност от 62,4%. Това е вторият най-добър резултат в историята на демократична Полша - след този през 1995 г.

Рафал Тшасковски, който е кандидат на най-голямата опозиционна партия „Гражданска платформа“, държи второто място с 30,4% от вота. Трети е журналистът Шимон Холовня с над 13%. Някои проучвания му даваха по-голям шанс за победа, ако достигнеше балотаж.

Според някои от гласувалите поляци - страната има нужда от стабилност и затова те виждат като победител именно сегашния държавен глава, предаде "Ройтерс".

След края на изборния ден Дуда благодари на избирателите и каза, че гласувалите за него му предоставят преимущество. Той изрази надежда, че ще успее да спечели хората, подкрепили някои от кандидатите, които не достигат до втория тур.

Президентът обеща, че в края на евентуалния му нов мандат средната заплата в страната ще достигне 2000 евро. Политиката му почти изцяло се концентрира върху защита на традиционните ценности в обществото, борба срещу LGBTQ+ общността и защита на засегнатите от Covid-19.

Що се отнася до либералния кмет на столицата Тшасковски, кампанията му бе организирана около обещанието, че ще налага вето на всички закони, които застрашават демокрацията. А Дуда получи прякора "Перото на Качински", даден му заради навика да подписва всички предложения, направени от управляващата партия "Право и справедливост" (PiS) на Ярослав Качински.

Според критиците - това подкопава демократичните устои на Полша и именно поради тази причина управляващите искаха да проведат вота още през май, в разгара на коронавирус пандемията, за да се възползват от момента, в който настоящият държавен глава е фаворит.


Прочетете още:

Безумието на Качински - избори по време на Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024