Ангел Кунчев: Не може да обърнем нагласите за ваксините заради пандемията, наречена инфодемия Снимка: © Getty Images

„Няма как да преобърнем нагласите на българите относно ваксинирането с вълшебна пръчка“. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев - ден след като бяха публикувани две големи проучвания за желанието на хората да се имунизират срещу Covid-19. Те показаха, че процентът на отказващите е около 50%, а в същото време е намалял делът на тези, които искат да си поставят доза „възможно най-бързо“.

„Знаем, че нагласите са такива още от години. В България и на Балканите сме песимистични - Сърбия и Македония са също като нас“, каза Кунчев в „Тази сутрин“ по bTV. Според него – голяма част от отказващите да се ваксинират са млади хора – извод, който бе споменат и в проучването на „Галъп“.

Искат ли българите да се ваксинират? Сценарии за оптимисти и песимисти

„Те са по-малко засегнати от вируса и не се страхуват толкова много. Но прекарват най-много време в социалните мрежи и са най-засегнати от друга пандемия - инфодемията, която пълни главите им с лъжи и глупости. Виждате в социалните мрежи какви цифри и факти се тиражират. Вчера дори в една книжарница видях книга, която обясняваше колко хора са убили ваксините. След няколко месеца в Европа и света ще има страни, които ще отворят икономиката и границите, а ние още ще спорим вредни ли са ваксините, или не“.

„Има чисто народо-психологически причини. В западния свят Франция прилича повече на нас – там се наблюдават по-песимистични настроения за ваксинирането“, каза Кунчев.

Напоследък често се задават въпроси дали Националният план за ваксинация е пред провал, но според главния здравен инспектор той е успешен. „Стартира добре, ваксините започват да се увеличават експоненциално. До края на този месец ще имаме 200 хиляди дози, а през март . 500 хиляди. Ще се провалим като общество, ако държавата е платила ваксините, личният лекар ни е поканил, а ние не сме отишли да се имунизираме“.

„Ако искаш да прочетеш как Бил Гейтс ни чипира, влизаш и четеш това. Ако е обратното, трябва да поровиш по-сериозна литература – изглежда това обаче напряга хората“, добави той и каза, че характеристиките на всички ваксини са публикувани от МЗ, а в сайтовете на РЗИ-тата може да се намери допълнителна информация.

Кунчев се надява да последваме примера на Израел, макар това да изглежда твърде трудно. Според думите му – азиатската страна вече решава проблемите си с пандемията и след като ваксинира близо 7 милиона души, там се вижда спад на заболеваемостта и смъртността.

Ангел Кунчев не препоръчва българите да отлагат ваксинацията си с цел да получат доза от друг препарат, а не този, който им се предлага. Той каза, че скоро ще има избор от ваксини, защото ще бъде одобрена и тази на Janssen, но към момента такава опция не съществува.

„Най-много препарати имаме от AstraZeneca, имаме и Pfizer, но тях ги обещахме на изборната администрация. Днес имунизираме състава на ЦИК, после на РИК“, каза Кунчев.

Относно колебанията на българите дали да си поставят AstraZeneca, след като редица страни препоръчаха тя да не се използва за възрастни от групата 65+години - здравният инспектор заяви, че щом е била одобрена от европейския регулатор за употреба без възрастова граница, значи е безопасна.

Нов удар срещу AstraZeneca: Договорът с Лондон е същият като с ЕК и е подписан един ден по-късно

„Имаме разрешение на ЕМА, който е върховният орган – те казват, че тази ваксина е подходяща за хора над 18 години. Групата SAGE – топ експерти по ваксини и имунология – казва същото. Имаме 6 страни в Европа, които я правят на хора на всякаква възраст. Великобритания и Австралия я правят в старческите домове и резултатите са чудесни. В Южна Америка и в Щатите също започват да я поставят на десетки хиляди хора“, обясни той.

Кунчев допълни, че новият британски вариант на вируса вече е тук и се разпространява, но не толкова бързо, колкото се очакваше. Все пак добави, че има 24% нарастване на новите случаи на заразата и ако тя продължи със същите темпове, то скоро ще имаме удвояване.

„Има задържане на нивата на вируса в Европа. Много е тежко в Португалия, Ирландия и Чехия, включително като смъртност. Над 40% от новите случаи във Франция се дължат на новия вариант. В Гърция вече са установили бразилският и южноафриканският щам. Заблуда е, че с гранични мерки можем да го спрем“, каза Кунчев.

„Разпространението обаче не е толкова бързо - ако го държим в тези граници, здравната система ще издържи. Вълната в Кюстендил изцяло се дължи на новия щам. Няма други причини, внесен е и там е водещ“, обясни той.

Според него изборният процес ще се проведе с всички необходими мерки и ще бъде безопасен. По думите му – 15 прекарани минути с няколко човека в една стая не са опасни, ако носиш маска и спазваш отстояние. „По-опасно е в автобуса или на парти с приятели“.

Въпреки новия вариант на Covid - правителството обяви, че на 1 март отваря заведенията. Кунчев допусна, че по този въпрос може да има конфликт между здравните експерти и министрите.

„Ако се вземе политическо решение, си го вземат политиците. Ние сме експерти, които дават съвети. Знаем, че има куп социални и икономически мерки, които не може да не отчетем. Двата дни преди датата 1 март мога да кажа каква е ситуацията. Ако продължи ръстът, ситуацията ще е опасна и всяко ново отваряне на мерките крие рискове“, каза той.

„Има лек натиск върху болниците, има ръст, но той е контролиран и не застрашава работата на системата“, добави Кунчев на фона на увеличения брой пациенти с коронавирус в лечебни заведения (над 3700). „Най-вероятно ще достигнем 10 хиляди починали – това е стряскащо. Какви други катастрофи сме преживели, че да имат толкова жертви. Но когато ти се трупа всеки ден, го приемаш като статистика, не като реална опасност“.

Според него – статистиката е точна и даже може да има „малка скрита смъртност от коронавирус“. „Има и друг фактор – умората от пандемията става огромна. Дори и на интелигентните хора така им писва от ограничителни мерки, че чисто емоционално започват да търсят информацията, която ги устройва, а не истината“.


Covid-19: Препоръки за ваксинирането на пациенти със заболявания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024