Искат ли българите да се ваксинират? Сценарии за оптимисти и песимисти Снимка: © Getty Images

Две големи национални изследвания за готовността на българите да се ваксинират бяха публикувани ден след като здравният министър Костадин Ангелов обяви готовност за "отпушване" на последната фаза от имунизационната кампания заради слабото й темпо.

Проучване на "Алфа рисърч" засича притеснителна тенденция, според която броят на желаещите да се ваксинират "възможно най-бързо" спада в сравнение с нивото от месец декември 2020 г.

"За мнозинството от българите началото на ваксинационната кампания не стартира убедително. Освен че към днешна дата едва 1.5% заявяват, че са получили поне една доза ваксина, само 10 на сто изразяват желание за бързо ваксиниране - спад от 4 на сто спрямо декември", се посочва в изследването.

36,8% от запитаните граждани казват, че са склонни да се ваксинират, но ще изчакат още известно време. Над 50 на сто обаче са хората, които отговарят "не възнамерявам да се ваксинирам".

"Имайки предвид факта, че 10% се равняват на около половин милион души, очевидно е, че както комуникационната, така и организационната стратегия на кампанията, се нуждаят от съществено подобрение", казват от "Алфа рисърч", като подчертават, че решението на колебаещите се хора ще зависи именно от хора на информационната кампания.

Проучването на "Алфа" е национално-представително, проведено е в период 8 - 15 февруари 2021 г. сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Почти по същото време "Галъп интернешънъл болкан" провеждат изследване със сходен фокус, което обаче твърди, че "реалното желание за ваксиниране у нас всъщност не е ниско".

Според изследването, "директната готовност за ваксиниране е близо една трета – 27% казват, че биха се ваксинирали, а 48% – не биха. Има обаче 24% колебаещи се. Има и около 1%, които твърдят, че вече са се ваксинирали, което съвпада с реалността към момента на проучването".

Екипът на "Галъп" описва хората, отказващи да се ваксинират, като представители на младите групи от София и по-големите населени места.

"Обоснована е хипотезата, че нежеланието за ваксиниране има и очевидна връзка с факта, че голяма част от тези групи вече са прекарали вируса или не се боят толкова от него, колкото по-възрастните хора... Сред най-желаещите да се ваксинират са предимно възрастни хора. Очевидно е, че за тях бързо трябва да започне масово ваксиниране", се казва в анализа.

Социолозите препращат към международно сравнително изследване за готовността за ваксиниране в света на Асоциация „Галъп интертешънъл“ (от края на 2020 г.), според което България е на средни места в Европа и изглежда близка по резултати до много други източноевропейски страни.

От "Галъп" отчитат, че групата на "привържениците на властта" е по-склонна към ваксинация, като си обясняват мотивите им с "доверие и лоялност" към управляващите.

Те предупреждават, че това може да е белег за потенциална политизация на темата с ваксините, което би било опасно. Анализът им завършва със заключението, че "новината е по-скоро добра, близо сме до изход от кризата, ако бързо ваксинираме желаещите".

Данните на "Галъп" са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 4 и 12 февруари 2021 г. сред 1011 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.


Covid-19: Препоръките на медицинските експерти за ваксинирането на пациентите

България се справяла най-добре в кризата? Погледнете смъртността и спада на икономиката

Нов удар срещу AstraZeneca: Договорът с Лондон е същият като с ЕК и е подписан един ден по-късно

Защо в Северна Македония още няма ваксини за Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024