Ангел Кунчев за отварянето на стадионите и нощните заведения: Приемете го като експеримент Снимка: © Terminal1

„Приемете го като експеримент доколко обществото е готово на такива мерки“ – по този начин главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира отварянето на стадионите за фенове и предстоящото подновяване на работата на нощните заведения.

„Хората искат децата им да ходят на училище, хората желаят да гледат мачове, да излязат на заведение. Знам колко е важно, но сега пробваме в такива случаи склонни ли са да спазват тези мерки. Ако не ги спазват, ще върнем ограниченията“, каза той в интервю за bTV.

От 24 април спортните състезания на открито вече се провеждат пред публика, но при 30% капацитет на съответното съоръжение и при не повече от 1000 души на сектор. Задължително е и носенето на маски от страна на привържениците. Тази заповед беше нарушена още в дербито между „Левски“ и ЦСКА преди два дни, когато феновете не спазваха дистанция, не носеха предпазни маски и клубовете може да бъдат санкционирани, ако видеозаписите докажат нарушения.

От 29 април ще бъдат отворени дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове при използване на не повече от 50% от капацитета им, гласи заповедта на Министерството на здравеопазването.

Главният държавен здравен инспектор коментира и темата с ваксините на Janssen, които ще се прилагат без ограничения в България. В понеделник здравните власти взеха това решение, позовавайки се на становища на ЕМА и американските FDA и CDC, след като препаратът бе спрян временно в САЩ заради 6 случая на тромбоза, а Европа отложи ваксинациите с него.

„Честотата на тромботичните реакции при AstraZeneca беше между 3 и 4 случая на милион, сега при Janssen е едно на 1 милион ваксинирани – тоест същото съотношение, което важи за общата популация. Дали си ваксиниран, или не, шансът за тромбоза е един и същ – минимален. Затова няма нужда да поставяме ограничения пред Janssen, няма как да определим и рискови групи“, каза Кунчев.

Той каза, че в България са докладвани малко под 2000 съобщения за нежелани реакции след имунизация. „Само 8% от тях са съобщения от медицински лица, другите са от хора, които така са преценили – да се оплачат от някаква малка реакция“.

Наскоро здравните власти забраниха прилагането на AstraZeneca при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози и позволиха смесването на препарата с иРНК ваксина – на Pfizer/BioNTech или Moderna. Ако човек няма оплаквания и иска да си постави втора доза от AZ, то Кунчев препоръчва да направи точно това.

„Ако сте жена под 60, с наднормено тегло, или приемате контрацептиви например, ако сте имали случай на тромбоза в миналото, първо се консултирайте със специалист. Той трябва да ви каже дали и с кой препарат да се ваксинирате, дали да отложите имунизацията, дали след първа доза на AZ да си сложите иРНК ваксина“, препоръча главният здравен инспектор.

Преди няколко седмици той призова работещите в домове за възрастни да се имунизират, защото често са причината за „внос“ на заразата сред старите хора (както се случи в с. Опанец). Той отново апелира те да се ваксинират, а попитан дали това може да стане задължително условие за тях, обяви, че не е възможно.

„Вижте какво става в старческите домове – и в Бургас има взрив на Covid в такъв дом. Става въпрос за 7-8 заразени, в момента върви разследване да докажем кой е внесъл заразата. Вносителят винаги е някой от персонала. Когато не е имунизиран, създава риск за околните. Не, няма да предложа това да стане задължително условие за работещите в домове за възрастни. Изпратил съм писмо на министъра на социалната политика - да направят кампания да убедят хората да се ваксинират, но няма да е задължително“, обяви Кунчев.

След около месец започва летният туристически сезон, а главният здравен инспектор потвърди, че чуждестранните туристи ще влизат у нас без карантина по три начина – със сертификат за имунизация, с документ за прекарана коронавирусна инфекция или с отрицателен PCR тест. Ще се зачитат и отрицателни антигенни тестове, но ако отговарят на определени изисквания. Те ще бъдат посочени в заповед на здравния министър, която най-вероятно ще излезе във вторник.

„Ще съчетаем всичко това с ваксинация на работещите в туристическия сектор. Ще разпишем и протокол за тях – кои мерки да спазват, и ще поканим хората, като им кажем: „Заповядайте, при нас е безопасно“, каза Кунчев.

„Вървим надолу по отношение на заболеваемостта, средната вече е под 350 на 100 хил. души. Молбата ми е по празниците да спазваме мерките“, добави той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024