Снимка: © Getty Images

До края на 2021 г. всички български граждани, които искат да се имунизират срещу Covid-19, ще могат да го сторят, защото ваксини ще има. Такава прогноза направи здравният министър Костадин Ангелов, който обяви, че страната ни може да достигне до 70% имунизирани – или 4,5 млн. души – още тази година.

Преди няколко дни Politico писа, че с темповете, с които България ваксинира населението си, ще успее да стигне тази кота едва през 2040 г. Една от причините е намаляването на доставките на AstraZeneca с 60% за цяла Европа през първото тримесечие, както и по-малкото дози, предоставени от Pfizer/BioNTech в началото на годината.

Politico: С тези темпове България ще достигне 70% ваксинирани през 2040

Според здравния министър обаче – масовата имунизация може да започне още през март, а на ден да се правят по 45 хиляди ваксинации.

В момента България е имунизирала само 0,4% от населението си - 29 122 души. Това е пет пъти под средното ниво за Европа. Процентът в Румъния е над 6 пъти по-голям, Гърция е ваксинирала 1,7 от населението си, а подобни са данните от Словакия, Австрия, Хърватия, Унгария и Чехия. Дания е първа в ЕС с 3,6%.

Здравният министър обаче смята, че България няма как да си осигури повече дози от полагащите ѝ се от ЕК. „Всяка една ваксина, която дойде, веднага се поставя на желаещите български граждани във фазата, в която се намират те“, каза той в студиото на NOVA. „Колкото ваксини дойдат, те веднага се поставят. Няма смисъл да правим такива сравнения с други държави. Получаваме толкова, защото толкова са договорени. Ваксините не са договорени с България като страна, а между Европейската комисия и производителите“.

„От всяка една ваксина, която беше поставена, се запазва втората доза за всеки български гражданин. Ако това не го бяхме направили, щяхме да водим разговори по въпроса защо имаме 17 хиляди български граждани, които не са ваксинирани. Грешно умножавате. Знам каква е разликата с Румъния и не може да се сравнява“, каза Ангелов.

„Количествата не зависят от България“, посочи здравният министър. Добави, че на 7 февруари очакваме 48 315 дози от ваксината на AstraZeneca, на 14 февруари – още 74 хиляди, а в края на следващия месец – 139 хил. „Това са близо 262 хил. дози за имунизирането на 130 хиляди български граждани с ваксината на AstraZeneca и Оксфорд“.

От нея България очаква най-голямо количество – 4,5 млн. Ангелов потвърди, че по квотния принцип на страната ни се полагат около 35 млн. дози, но е поръчала 12 млн. към този момент (при положение, че всички производители бъдат одобрени от европейския регулатор).

Паскал Сорио, AstraZeneca: ЕС се забави с 3 месеца спрямо Великобритания, не изнасяме ваксини за трети страни

„В самото начало, когато започна обсъждането с ЕК, ние разсъждавахме, че първата ваксина, която да имаме, трябва да е на AstraZeneca и Оксфорд. На тази ваксина заложи ЕС, от нея имаше най-много поръчани дози. Следващата беше на Pfizer, която създава изключителни логистични трудности за разпространение и съхранение. Ръководили сме се от следното число – да имаме от всеки вид ваксина по около 3 милиона дози, за да могат българските граждани да избират. Имаме препарати с информационна РНК, антигенна ваксина и аденовирусна (или векторна). От всеки вид ваксина поръчаните дози са достатъчни за имунизирането на около 3 млн. български граждани“, допълни Ангелов.

Той бе попитан дали е имало възможност държавите от ЕС да се откажат от договор с Комисията и сами да се договорят за доставки на ваксина. В отговор здравният министър не спомена нищо за случая с препарата на Janssen, който България отказа, а след това се договори за покупката на 2 млн. дози с посредничеството на Швеция. Причината за това са били финансови съображения, но в крайна сметка се оказва, че страната ни ще получи с над 1 милион по-малко дози от тази ваксина, в случай че тя бъде одобрена от регулатора.

Маневрите с ваксината на Janssen: как първо я отказахме, а после я поръчахме извънредно

Унгария се договори с Русия за доставки на ваксината Спутник V без посредничеството на ЕС. Ангелов каза, че България може да се сдобие с този препарат само ако ЕК го одобри.

„България е част от европейското семейство. ЕК е упълномощена от Народното събрание да преговаря от името на България. Тече комуникация между производителите на руската ваксина и европейския регулатор. Страната ни в момента участва в европейското споразумение и всички ваксини, които са за европейските граждани, ще бъдат в нашата страна“.

„Възнамерявам да направя посещение в Брюксел и да се срещна с колегите, които са отговорни за доставката на ваксини, за да постигнем максимална яснота, да представим на българските граждани цялата нужна информация“, добави министърът.

По думите му – българските лични лекари са около 4500 и ако всеки извършва по 10 ваксинации на ден, то у нас ще могат да се правят по 45 хиляди имунизации за този период. Макар лекарите да се оплакват от документацията, която трябва да попълват, Ангелов твърди, че това не зависи от него, а изискванията са на НЗОК, която той не може да управлява.

Попитан отново дали ще има ваксини за имунизиране на 45 хиляди души на ден в бъдеще, здравният министър каза, че е сигурен, че отговорът е "да".

Според обновената информация на ведомството – България очаква 3,89 млн. дози от Pfizer/BioNTech до края на 2021, както и общо 500 хил. от ваксината на Moderna. За AstraZeneca количеството е 4,5 млн., но ваксината още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

„В момента се събира информация от личните лекари за желаещите да се имунизират пациенти в пациентските им листи“, каза Ангелов. „До края на февруари ще бъде събрана тази информация. Желаещите в първа фаза вече се изчерпват. До края на седмицата започва ваксинация на българските учители, в Бургас вече има възможност това да се случи. Когато дойде AstraZeneca, паралелно ще започнем паралелно трета и четвърта фаза, а именно масова имунизация“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България