България никога не се е ръководила от политически интереси при поръчките на ваксини срещу Covid-19. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг, след като получи втора доза от препарата на Pfizer/BioNTech.

В последните дни се появиха коментари относно факта, че страната ни е поръчала най-голямо количество ваксини – 4,5 млн. – от AstraZeneca, която още не е получила одобрение от европейския регулатор ЕМА. Според спекулациите – причината е, че майката на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел – Зоя Паунова, е изпълнителен директор на AstraZeneca Bulgaria. Без да споменава конкретния случай, Ангелов каза, че всякакви подобни твърдения са неоснователни и недоказани.

„Никога не сме се ръководили от фирма, когато поръчваме бройки от ваксината, а сме се ръководили само от вида ваксина. ЕК има споразумения със седем фирми. На базата на тази информация сме поръчали от всички видове, така че дозите да стигнат за около 3 млн. български граждани за всеки вид ваксина – тоест, за 9 млн. души. Не да се ръководим от фирма или от нечий интерес, по начина по който се тиражират тези твърдения в публичното пространство“, каза здравният министър.

Колко ваксини е поръчала България, какви и защо

„Първото твърдение, което се появи е, че България не е поръчала достатъчно ваксини за всички граждани. Това се прави от политици, обикновено намиращи се в опозиция. В нито един момент българската държава не е вземала политическо решение, свързано с броя и доставките на ваксините. Помолих всеки един от хората да не се заиграва политически с тази тема и да не прави спекулации. Ако през годините различни български политици са потъпквали интересите на българския народ, то в момента спекулациите с Covid са свързани със здравето на българските граждани и това е много опасно“, допълни Ангелов.

„Тези политически мераклии на практика са социални лешояди, които се хранят от грешките на хората, воюващи на терена, участващи във войната, която водят всички българи с Covid-19“, каза още министърът.

По-рано днес той получи втората си доза от ваксината срещу коронавирус. Председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски също вече е имунизиран втори път.

Началникът на ВМА каза, че ваксинирането ще става все по-масово и затова са направени предложения за създаване на специализирани центрове с мобилни екипи в големите болници и имунизационен център, който да бъде с удължено работно време.

„Ваксинационен център, който да работи на две смени - минимум до 10 ч. вечерта. Предвидили сме това нещо и ще работим до 22 часа“, каза Мутафчийски.

От днес частично започва ваксинирането във втората фаза - на учителите и възрастните хора в социалните домове. Досега у нас са имунизирани над 18 хиляди души.


Бразилия - там, където пандемията се превърна в политическа сцена

Ученият, който откри слабото място на Covid-19: Лекарството и ваксината ще работят заедно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна