Ангелов: България не се ръководи от политически интереси при поръчките на ваксини

България никога не се е ръководила от политически интереси при поръчките на ваксини срещу Covid-19. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг, след като получи втора доза от препарата на Pfizer/BioNTech.

В последните дни се появиха коментари относно факта, че страната ни е поръчала най-голямо количество ваксини – 4,5 млн. – от AstraZeneca, която още не е получила одобрение от европейския регулатор ЕМА. Според спекулациите – причината е, че майката на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел – Зоя Паунова, е изпълнителен директор на AstraZeneca Bulgaria. Без да споменава конкретния случай, Ангелов каза, че всякакви подобни твърдения са неоснователни и недоказани.

„Никога не сме се ръководили от фирма, когато поръчваме бройки от ваксината, а сме се ръководили само от вида ваксина. ЕК има споразумения със седем фирми. На базата на тази информация сме поръчали от всички видове, така че дозите да стигнат за около 3 млн. български граждани за всеки вид ваксина – тоест, за 9 млн. души. Не да се ръководим от фирма или от нечий интерес, по начина по който се тиражират тези твърдения в публичното пространство“, каза здравният министър.

Колко ваксини е поръчала България, какви и защо

„Първото твърдение, което се появи е, че България не е поръчала достатъчно ваксини за всички граждани. Това се прави от политици, обикновено намиращи се в опозиция. В нито един момент българската държава не е вземала политическо решение, свързано с броя и доставките на ваксините. Помолих всеки един от хората да не се заиграва политически с тази тема и да не прави спекулации. Ако през годините различни български политици са потъпквали интересите на българския народ, то в момента спекулациите с Covid са свързани със здравето на българските граждани и това е много опасно“, допълни Ангелов.

„Тези политически мераклии на практика са социални лешояди, които се хранят от грешките на хората, воюващи на терена, участващи във войната, която водят всички българи с Covid-19“, каза още министърът.

По-рано днес той получи втората си доза от ваксината срещу коронавирус. Председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски също вече е имунизиран втори път.

Началникът на ВМА каза, че ваксинирането ще става все по-масово и затова са направени предложения за създаване на специализирани центрове с мобилни екипи в големите болници и имунизационен център, който да бъде с удължено работно време.

„Ваксинационен център, който да работи на две смени - минимум до 10 ч. вечерта. Предвидили сме това нещо и ще работим до 22 часа“, каза Мутафчийски.

От днес частично започва ваксинирането във втората фаза - на учителите и възрастните хора в социалните домове. Досега у нас са имунизирани над 18 хиляди души.


Бразилия - там, където пандемията се превърна в политическа сцена

Ученият, който откри слабото място на Covid-19: Лекарството и ваксината ще работят заедно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024