Снимка: © bTV

Здравният министър Костадин Ангелов атакува две от решенията на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание, които минаха на първо четене. Едно от тях е на Мая Манолова - държавните и общинските болници да се извадят от Закона за публичните предприятия, а другото – искането на БСП, което възлага на Министерски съвет да предприеме действия, за да осигури достъп до руската ваксина Спутник V.

„В Здравната комисия казах, че не виждам разум и хора, които знаят какво правят. Всичко се прави на парче, основна цел е да се постигне нещо без логика. Мая Манолова внесе законопроект, с който постави началото на края на здравеопазването - първа стъпка за ликвидация на търговските дружества с див популизъм и без резултати за здравеопазването. Тя не познава нормативните актове в сферата", каза Ангелов в събота на брифинг пред журналисти.

„Второто нещо е за руската ваксина – отново популизъм. Приеха незаконно решение, което нарушава българския закон и европейския регламент. Каквото решение да вземат, ваксината не може да влезе в страната, ще стои на митница. Те не могат да променят европейския регламент, ЕМА не е одобрила препарата. Ако случайно той влезе в страната, Българската агенция по лекарствата трябва да направи оценка на ефикасността и да изпратим екип в Русия, който също да направи оценка на производствената практика. Българската държава не може да го направи. Трябва да намерят министър, който да наруши закона, директор на ИАЛ, който да го наруши, и шеф на митница, който да го наруши“, смята здравният министър.

Решението за възлагането на Министерския съвет да осигури достъп до "Спутник V" трябва да бъде окончателно гласувано и в пленарната зала, а против него се обяви и изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, защото ЕМА не е дала разрешение.

Според предложението на Манолова от „Изправи се! Мутри, вън!“, което Ангелов коментира – се предлага да се променят изискванията за кандидатите за директори на държавните и общински болници, както и да се назначат нови конкурси в рамките на два месеца след обнародването на поправките. Това е част от опитите на Манолова да се спрат назначенията от страна на ГЕРБ в държавните администрации.

Ангелов обвини депутатите, че приеха промените в Изборния кодекс, предложени от „Има такъв народ“, с които ще има нова Централна избирателна комисия с 15 членове, отпада ограничението за броя секции в страни извън ЕС и ще се гласува само с машини в секциите с над 300 избиратели.

„Аз гледах какво се случваше в парламента. Ако мога да се изразя с думи на мои приятели юристи – имаме един Изборен кодекс, който е заченат в грях. Като приключи всичко, имахме повече въпроси отколкото отговори. Не ми става ясно защо имаме задължение да се гласува само с машини. Аз имам да кажа на президента някои неща за здравната част. Организирахме изборите добре, нямаше забележки, но как ще разнасяме машините в болници, Covid-секции и секции за инвалиди? Много е странно това решение да ограничава права, а не да дава права. Къде в Европа това е така? Целта е да се касират изборите или нещо друго?“, попита той.

Все пак с машини ще се гласува само в големите секции, а по изключение ще се допуска вот с хартиени бюлетини. Примерите, изброени от Ангелов, може да не се отнасят за машинното гласуване.

„Не ми се иска да влизам в това политическо говорене, за да не ядосам премиера (б.а. – в оставка), защото той не ми позволява да говоря политически“, обясни Ангелов.

Той отново изтъкна, че България постигнала „много добри резултати“ по време на здравната криза. „Една от причините е начинът на управление на кризата от господин Борисов. Защо от него? Има някои неща, които са останали невидими - нямаше ден, в който ние да не обсъждахме мерките. Той успя да наложи постигане на консенсус от всички, така че България да мине с най-леките мерки до най-добрия резултат. Успя да се пребори за по-голямо количество ваксини. Това е огромен успех за нашата държава“, твърди здравният министър.

Не е ясно какъв е „най-добрият резултат“, след като от началото на 2021 г. България рядко слиза от челото на класациите по смъртност в Европейския съюз. Почти всеки ден жертвите на Covid на дневна база са около 100 или повече, а от началото на пандемията са 16 399. Третата вълна беше изключително тежка, като в даден етап в болници се лекуваха над 10 хиляди души. Сега се наблюдава лек спад на процента положителни проби.

Ангелов похвали Борисов за получените „ваксини на солидарността“ от ЕС – допълнителните 1,26 млн. дози от Pfizer/BioNTech. Те обаче ни бяха отпуснати месеци след като кабинетът на премиера не се възползва от пълната квота иРНК ваксини, която се полага на страната ни и ЕС трябваше да поправя грешката на правителството.

Новите ваксини от Pfizer: Не Курц, а ЕС поправи грешката на България

Ангелов коментира, че е възможно да има и четвърта вълна, но изрази увереност, че ще достигнем до 65% имунизирани в края на август, ако темпът на ваксинация продължава по същия начин. „Когато постигнем 65% имунизирани лица, няма да носим маски, ще се събираме, ще се прегръщаме. Гоним 3 млн. ваксинирани“, каза той.

Към днешна дата над 815 хиляди души вече са получили поне по една доза от препаратите. Напълно имунизирани са 213 354 от тях (около 3,1% от населението).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"