Златко Баретата, анонимни послания и засилено полицейско присъствие на погребението на Брат Галев Снимка: © Screenshot/@Nova

Баретата, Каплата, бивш кмет, ректор на университет, „доста хора с черни фланелки“ и стотици дупничани се стекоха на погребението на Ангел Христов днес. Единият от двамата „братя Галеви“, който тихомълком избяга от страната, преди да бъде окончателно осъден, а години по-късно мнимо почина в дома си в Ресилово, бе изпратен пищно в последния си земен път – с червен килим и два буса венци.

Поклонението бе днес в храм "Св. Георги" в град Дупница. Близките на Геле са резервирали целия паркинг пред храма, а на стълбите пред църквата бе постлан червен килим.

Униформени полицаи и жандармерия са охранявали централната улица на Дупница, но не и района около църквата, разказват очевидци. Дрон е заснемал цялата церемония и процесията, а два буса са закарали до гроба на починалия над 30 венци, според наетата траурната агенция пред БНР.

Освен цветята от името на децата и съпругата на Христов, се виждат и отделни венци "от семейството", "от роднините" и "от опечалените".

Някои носят надписи с "Почивай в мир, брат мой", "Братко наш", "Един от нас" и "Почивай в мир, приятелю", но никой от изпращащите траурното послание не е пожелал името му да се вижда публично.

Погребението на Христов трябваше да бъде в неделя, но се отложи с няколко дни, след като властите се задействаха да проучват неговата смърт. Кончината на „брат Галев“ изненада органите на реда, които не бяха разбрали как издирваният с червена бюлетина и осъден за организирана престъпна група за рекет и изнудване се е върнал в България.

Забавянето на погребението поне е дало възможност на близки от чужбина да се върнат специално за церемонията, както става ясно от информацията на националното радио. Чак от Словакия например е пристигнал Васил Василев-Клеменца, свързан в недалечното минало с ВИС, сега преподавател по богословия в Печанския универсиитет в Словакия.

Впечатление направи и присъствието на Златомир Иванов – Баретата, бившият борец и служител в СОБТ, който също като някогашните си колеги от звеното „Антитерор“ на МВР „братя Галеви“ е осъден (б.р. – през 2016 г. за ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици). Сред множеството имаше и други със звучни прякори, като Апостол Чакалов - Тоци, Васил Капланов – Каплата.

„Прави ми впечатление, че има доста хора с черни фланелки, с цветя, с букети, мъже, жени, много народ. Някои от тях изглеждат страшни“, обобщи усещането един дупничанин.

Освен „страшни“ хора от обкръжението на Галеви, част които разследвани през последните години, Христов бе уважен и от достатъчни видни общественици – като бившия кмет на Дупница Атанас Янев, на когото двамата „братя“ бяха официални съветници, както и от сегашния зам.-председател на Общинския съвет Йонко Гергов, който е и адвокат на Ангел Христов по делото с КПКОНПИ. Ректорът на частния институт по туризъм в Банско проф. Васил Жечев също присъства.

МВР така и не разбра как бившият служител на "баретите" е влязъл в България, където е починал по официални данни от инфаркт на 3 юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024