Антъни Блинкен си тръгна от Близкия изток без мирно споразумение за Газа Снимка: © Getty Images

Без успех приключи поредното пътуване на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Близкия изток. Целта на визитата му беше да посредничи, заедно с Египет и Катар, за прекратяване на огъня във войната между обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" и Израел.

Въпреки интензивните дипломатически усилия мирно споразумение за Газа и освобождаването на останалите заложници, пленени от "Хамас", все още не е постигнато.

„През следващите няколко дни трябва да бъде постигнато споразумение и ние ще направим всичко възможно това се случи“, заяви Блинкен преди отпътуването си от Доха за Вашингтон в сряда.

По думите му няма време за отлагане, тъй като "животът на заложниците на "Хамас" е в по-голяма опасност с всеки изминал ден, а хората в Газа страдат ежедневно".

Високопоставен представител на правителството на САЩ заяви, че очаква преговорите с посредници, водени от САЩ, Египет и Катар, да продължат през идните дни. Американското правителство представи предложение, което да помогне за преодоляване на оставащите различия между Израел и "Хамас".

Блинкен изрази оптимизъм в понеделник, като заяви, че е имал „много продуктивна“ среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Държавният секретар на САЩ е приел конкретно предложение за мирно споразумение и че „сега от Хамас са длъжни да направят същото“.

Часове по-късно обаче "Хамас" обвини САЩ, че с последното предложение са се подчинили на условията на Израел, толерирайки новите искания на Нетаняху.

"Хамас няма да преговаря за никакви нови условия. Трябва да става въпрос единствено за изпълнение на плана, представен от Джо Байдън през май", заяви говорителят на палестинската групировка Осама Хамдан пред информационната агенция dpa.

Според Блинкен обсъжданото през последните дни споразумение не е съдържало радикална промяна, а само „разяснения и подробности“ по отношение на първоначалното предложение.

Предложеният от американския президент Джо Байдън се състои от следните три етапа:

  • Прекратяване на огъня за шест седмици, по време на които ще бъде освободена определена група заложници. В замяна на това ще бъдат освободени палестинци, намиращи се в затвори в Израел.
  • На следващия етап сраженията ще бъдат окончателно прекратени и останалите заложници ще бъдат освободени.
  • Според проекта възстановяването на ивицата Газа трябва да започне в последната фаза.

Международни медии съобщават, че на среща с роднини на заложници Нетаняху е заявил, че "не е сигурно", че ще има сделка с "Хамас".

По време на нападенията си срещу Южен Израел през октомври миналата година бойци на обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" убиха около 1200 души и взеха 251 души за заложници. Групировката освободи 105 цивилни по време на едноседмичното примирие през ноември миналата година. Около 120 души обаче остават в неизвестност.


Израелската армия откри телата на още 6 заложници, отвлечени от "Хамас"

"Хамас" за първи път призна, че е убила израелски заложник


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024