"Хамас" за първи път призна, че е убила израелски заложник Снимка: © Getty Images

"Хамас" за първи път официално призна, че убива израелски заложници. Говорителят на военните бригади "Ал Касам" на терористичната палестинска групировка - Абу Убайда, съобщи, че израелски заложник е бил екзекутиран, а други две пленнички са тежко ранени от представители на "Хамас".

Твърдението на Убайда, публикувано в Телеграм, е, че тези действия са в отговор на "израелските кланета срещу палестинците" и правителството в Тел Авив носело отговорността за живота на отвлечените от "Хамас" израелски граждани.

По време на нападенията си срещу Южен Израел през октомври миналата година бойци на обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" убиха около 1200 души и взеха 251 души за заложници. Групировката освободи 105 цивилни по време на едноседмичното примирие през ноември миналата година. Около 120 души обаче остават в неизвестност.

"Терористичната организация "Хамас" публикува писмен доклад, в който се твърди, че при два отделни инцидента активисти на "Хамас" са убили израелски пленник [мъж] и са ранили две пленнички. На този етап няма разузнавателен документ, който да потвърждава или отхвърля твърденията им. Продължаваме да проучваме достоверността на изявлението и ще предоставим информация, когато разполагаме с такава", посочи говорителят на израелската армия Авичай Адрае.

Междувременно Белият дом публикува изявление, в което се казва, че Иран и неговите проксита могат да извършат нападение срещу Израел "още тази седмица".

"Трябва да бъдем подготвени за това, което може да бъде значителен набор от атаки", заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби.

В понеделник министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин нареди изпращането на ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" с изтребители F-35C, както и на ядрена подводница с управляеми ракети в Близкия Изток.

Напрежението в региона ескалира след убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран и това на високопоставения командир на "Хизбулла" Фуад Шукр. Макар Тел Авив да пое отговорност само за ликвидирането на Хания, а ирански представители заявиха, че "отмъщението предстои".


"Хизбулла" атакува Израел с дронове и заяви, че "отмъщението тепърва предстои"

Руслан Трад: Няколко държави се намират на прага на жестока война. Трябва да променим начина, по който мислим

Кой е Исмаил Хания и защо убийството му повиши риска от мащабна война


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024