Руслан Трад: Няколко държави се намират на прага на жестока война. Трябва да променим начина, по който мислим Снимка: © Руслан Трад, Подкаст "5 стотинки"

Въздушна атака срещу специална резиденция в Техеран, създадена за военни ветерани, ликвидира политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания.

Няколко часа по-рано беше организиран и удар срещу командир от "Хизбулла" в предградие на Бейрут в Ливан като отмъщение за нападението от събота, при което загинаха 12 израелски деца и тийнейджъри. В четвъртък беше официално потвърдено, че мишената Фуад Шукр е загинал.

Убийството на 61-годишния Хания веднага беше приписано на израелската армия, макар Тел Авив да не поема отговорност - така както и "Хизбулла" не признава съучастие в смъртоносната атака срещу цивилни на Голански възвишения от 27 юли.

Събитията от последните 24 часа дадоха пореден повод както за опасения, че Израел и "Хамас" са далеч от каквато и да е форма на примирие, но и че сме на прага на мащабна война в Близкия изток.

По темата разговаряхме с Руслан Трад - журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari", специалист по въпросите, свързани с Близкия изток, и стипендиант-резидент в Атлантическия съвет.


Мария Кръстанова: Да започнем с последните събития. Защо убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания е важно и до какви последици би могло да доведе?

Руслан Трад: На първо време убийството на Исмаил Хания представлява интерес като организация. На изследователите в момента им е интересно и важно да се разбере как точно е проведена тази операция - насред Техеран, в много силно охранявана зона. Ударът е бил толкова прецизен, че загива Исмаил Хания заедно с неговия охранител и никой друг. Толкова добре е организирана цялата мисия. Най-вероятно това се е случило с информация от място. Не сме сигурни дали няма предаване на информация от самия Техеран - с други думи клетка или някой шпионин. Това все още се уточнява. Предполагам, че през следващите дни или седмици ще има повече детайли около тази мисия.

Колкото до самия Исмаил Хания - той е изключително влиятелна личност за "Хамас" и за Близкия изток като цяло. Има засилена дипломатическа дейност. Наскоро имаше посещения в Москва и проведе среща с китайска делегация. Неговото убийство ще има последици, много по-далеч от Близкия изток, включително и в Европа. Защото както израелската страна, така и палестинската имат силни лобита в ЕС. Всяко събитие от Близкия изток през последните месеци, което е по-значимо, се отразява и върху обществата в Европа.

Отделно, на дипломатическия фронт ще бъде много трудно постигането на каквото и да е споразумение за мир в контекста на войната в Газа. Убийството на Хания идва на фона и на убийството на един от основателите на "Хизбулла" и друга израелска атака в Бейрут. Фуад Шукр е изключително важна личност за "Хизбулла" и за изграждането на ракетния ѝ арсенал. До такава степен секретен е този арсенал, че до него достъп са имали само няколко души от иранското правителство. Изминалите повече от 24 часа бяха наситени с много събития и няколко тежки въздушни удара, които предизвикаха трусове, и не говорим само за смъртта на Хания и Шукр.

Имаше атаки на иракска територия, а малко по-късно и в Сирия. Тази ескалация ще продължи, тъй като Израел може би започна офанзива на широк фронт срещу тези сили.

Както казахте, това е много добре планиран удар и съответно много голям пропуск на иранското разузнаване. В този ред на мисли няма ли да е въпрос на чест отговорът, който Иран ще изпрати на Израел? В интервю за "Дарик радио" ден преди двете убийства, казвате, че сме на "прага на нещо много голямо".

Имах предвид по-широк конфликт, защото не виждам как може да има дипломатическо разрешение. Дори да има временно спиране на огъня или някакво възпиране да се навлезе в такъв широк конфликт.

Ние вече влизаме в този етап, в който противопоставянето между "Хизбулла", Израел, Иран е на по-широк фронт, който включва Ирак, Сирия, Ливан, Йемен, части от Африка. Между другото имаше удар и в Судан. По стечение на щастливите обстоятелства генерал Ал-Бурхан, който ръководи армията и на практика страната, оцеля при нападение с дрон. Това се случи няколко часа след атаката по Исмаил Хания.

На фона на всички тези събития няма как това напрежение изведнъж да изчезне и страните да приберат оръжията си. Дори Израел да не иска да отваря втори фронт, защото аз смятам, че на Бенямин Нетаняху (премиерът на Израел - б.р.) ще му дойде повече, ако това се случи, всяка от страните ще опита възможно най-бързо да удари противника. Това означава използване на тежки оръжия и ръст на цивилни жертви. А вече имаме такъв ръст на границата между Израел и Ливан. След последните събития границата е сериозно прекрачена и от двете страни.

Вие казвате, че Нетаняху на практика няма интерес да отваря нов фронт, в същото време стоят подозрения за участие на израелското правителство в атаката в Судан, която споменахте?

Това тепърва ще се уточнява. В Судан обстановката е изключително сложна. Там имаме съюзи, които на други места са немислими.

Иран също има влияние в Судан. На фона на всички удари, които видяхме през последните дни, този в Судан привлече много внимание, тъй като не е ясно кой го е извършил. Въпреки че там от 15 месеци вече се води много тежка война, която в момента се смята за най-кървавия конфликт в света. Дори войната в Украйна не е толкова кървав конфликт, колкото този в Судан.

Аз наистина смятам, че правителството на Нетаняху няма интерес от нов фронт, но ще се принуди да има такъв, особено на фона на протестите на местното население в Северен Израел, което е много критично към премиера заради липсата на по-сериозни действия срещу "Хизбулла".

Ще се върна малко назад - какво е значението на Фуад Шукр отвъд това, че той стои зад атаката срещу цивилни на Голански възвишения от 27 юли?

Фуад Шукр е един от основателите на "Хизбулла". Той е човек с доста богат опит както на бойното поле, така и в технологиите, които групировката развива през последните две десетилетия. Шукр едно от доверените лица на Иран в Ливан. Много пъти се е съобщавало, че той е доста близък с лидера на "Хизбулла" Хасан Азрела. Дори е спряган за негов заместник. Отделно най-важната дейност на Фуад Шукр е създаването на ракетния арсенал и новите разработки, които са на местно ниво.

Това е много важен елемент за организацията - да могат да произвеждат компоненти, ако не и цели ракети на своя територия, без да бъдат зависими от доставките от Иран. Последните бяха силно засегнати заради израелските удари по Сирия, откъдето те предимно преминават. В този контекст от "Хизбулла" винаги са търсили самостоятелност да произвеждат собствени снаряди.

Фуад Шукр е идеологът зад тази ракетна технология. Израелската армия публикува свой доклад през 2023 г., в който категорично изразява опасенията си от способностите на "Хизбулла".

Ако "Хамас" предизвика видимост с нападенията си от 7 октомври миналата година, то "Хизбулла" е смятана за няколко пъти по-мощна организация с действителна армия, която е толкова добре въоръжена, че много държави могат да завидят. Включително с танкове, бронирана техника, ПВО системи...

Една война между Израел и "Хизбулла" ще бъде много сериозно събитие благодарение точно на хора като Фуад Шукр. През годините на войната в Сирия, по време на най-тежките сражения, "Хизбулла" придоби много боен опит и оръжие. И тези две неща бяха много добре инкорпорирани в структурите на групировката.

В сряда американският министър на правосъдието Лойд Остин заяви, че ако Израел бъде нападнат, САЩ ще го защитят. Ако хипотетично си представим тази ситуация, израелската страна с военната и финансова подкрепа на САЩ не е ли равнопоставен противник на "Хизбулла"?

Зависи от това до каква степен Щатите ще се ангажират в такъв конфликт. Да, след като излязоха първите новини за смъртта на Фуад Шукр, Израел първо обяви бойна готовност. И второ, американските кораби бяха придвижени в Средиземно море като сигнал, че може да имат готовност за евентуален отговор на "Хизбулла".

Отделно обаче САЩ се притесняват от атаки срещу свои войници в Ирак и Сирия, каквито има през последните няколко дни почти на всекидневна база. Тези нападения продължават дълго време с различен интензитет. От 7 октомври досега имаме няколко тежки атаки срещу американски войници, които са много сериозна ескалация в сравнение с минали периоди. Ако САЩ се включат сериозно на страната на Израел, се предполага, че техните бази ще бъдат цел на проирански милиции, които - само да припомним, са доста широки структури с хиляди войници.

За част от тези атаки срещу американски войници отговорност поеха хутите. Можем ли да кажем, че между хутите и "Хизбулла" има нещо общо?

Хутите са част от алианса, който Иран създаде през последните десетилетие. Но те също така представляват една сила, на която трябва да се обръща по-голямо внимание и да не се подценява. Йемен е много важен за доставките в световен мащаб през Червено море. И всъщност откакто хутите обявиха блокада там, това засегна световната икономика, а не само Близкия изток.

Ние в България също усетихме това напрежение с отвличането на Galaxy Leader, чийто капитан е българин. Самият кораб е управляван от българска компания. Имаме друг кораб с български екипаж, който беше отвлечен по-рано от тази година. Виждаме, че средата е много променена и ще трябва да се нагаждаме, да мислим по съвсем различен начин за това какво се случва около нас.

Хутите са само един от компонентите, които Иран може да използва за ескалация с Израел.

В същото интервю по Дарик вие допускате оттегляне на американски войски от Ирак.

Това много сериозно се обсъжда във Вашингтон. Наскоро имаше делегация на иракския премиер, която имаше за цел да постави основата именно на окончателен разговор за изтеглянето на американски сили и оставането на американски съветници в Багдад. Но целият този разговор и желанието на Ирак САЩ да изтеглят силите си, е повлиян от Иран. Техеран има най-голяма полза от това. И предполагам, че ще засили натиска си върху Багдад в тази посока.

Иран смята Ирак за своя заден двор, за зона на влияние. След падането на Саддам Хюсеин Иран е държавата с най-голямо влияние там, особено с тези милиции, които контролират част от политическия и обществен живот на Ирак.

Да, сценарий за изтегляне на американските воиски се обсъжда, но Вашингтон все още забавя окончателно решение. Американското командване е на мнение, че силите трябва да останат в Ирак и да оказват възпиращо въздействие - както заради Иран, така и заради “Ислямска държава”, а също и да бъдат гарант за сигурност за кюрдските сили в Северен Ирак и Източна Сирия. Но политическите кръгове в САЩ имат друго мнение - не само в екипа на Тръмп, но и при демократите.

Според политици ангажиментът на САЩ в региона е променен и трябва да се изтеглят сили към други райони - като Пасифика. Тръмп обаче има желание за изтегляне, като той е готов да постигне сделка с посредничество на Турция. Всъщност Анкара е сред основните лобисти за изтегляне на САЩ, които подкрепят частите на ПКК в Сирия.

Как би се отразила евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори през ноември върху евентуално разраснал се конфликт в Близкия изток до тогава?

Тръмп със сигурно ще има много антииранска позиция. Все пак той нареди удара върху Касем Сюлеймани в Багдад през 2020 г. Атаката до такава степен засегна иранските структури и милиции, че буквално те все още се възстановят.

Касем Сюлеймани беше идеологът на всички тези милиции в Сирия, Ирак и Йемен, но отделно той беше връзката с "Хизбулла". Доставките на оръжия се случваха през канали, които той изгради през годините.

Тръмп е много ясен по въпроса за Иран. Именно той извади и Щатите от масата за преговори за ядрената програма на Иран. И това беше изключително видимо послание каква ще е неговата политика. В предизборната си програма сега той не е променил позицията си. Със сигурност той ще застане на израелска страна много по-явно от Джо Байдън, и най-вероятно много по-агресивно.

Сега като ви слушах се сетих, че излезе информация след стрелбата по Тръмп, че няколко дни по-рано Сикрет сървис са получили информация от ФБР за ирански заговор точно по линия на удара по Касем Сюлеймани. Вярвате ли на подобна хипотеза?

Това не е първият път, в който Иран би замислил такъв заговор. Интригуващото е, че успяват в такава пълнота да организират мрежа, така че да застрашат кандидат-президент. И то на американска територия. Имаме стечение на обстоятелствата (според мен), макар понякога това да дава хляб за конспиративни теории. Но Тръмп има толкова много врагове, че подобна информация можеше да се очаква.

В крайна сметка Иран не е се е отказал от своето отмъщение. Затова и охраната и приближените на Тръмп, както и охраната около Байдън, е засилена. Иран никога не е отричал, че иска да си отмъсти по доста категоричен начин.

До момента предимно говорихме за Иран и "Хизбулла", но в крайна сметка и политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания е ликвидиран. Какъв отговор от тяхна страна бихме могли да очакваме?

Директно "Хамас" не мисля, че могат да си позволят някакъв сериозен отговор.

Защо?

Защото те самите все пак водят война с Израел в Газа и въпреки че тази война не върви както на Израел му се иска, към момента, 10 месеца след началото ѝ, Израел контролира 26% от Ивицата Газа, като се смята, че едва 40% са засегнатите сили на "Хамас".

"Хамас" е достатъчно ангажирана с войната в Газа и с осигуряването на ресурси за воденето на тази война. Но пък групировката може да разчитат на свои съюзници. Ако фронтът около "Хизбулла" и противопоставянето с Израел ескалира, това ще е от помощ за "Хамас".

Това означава, че "Хамас" може да увеличи атаките си в Южен Израел, които все по-често зачестяват на фона на военните сражения в Газа.

Вие споменахте, че Израел е засегнал приблизително 40% от силите на "Хамас" в контролираните територии. На какво смятате се дължи това - неправилна стратегия от страна на израелското правителство или това, което се изтъква доста от израелските военни - основните бази на "Хамас" са в тунели и съответно силите им са добре укрити? В този ред на мисли това не е ли омагьосан кръг?

Донякъде да. Отделно, че силите на "Хамас" са разпръснати из района. Има бойци на "Хамас" и на ливанска територия. Така че за пълното унищожаване на групировката Израел ще трябва използва далеч повече средства и ресурси - не само Ивицата Газа.

Разбира се, Газа е сърцето на "Хамас", но имаме доста широк фронт, в който групировката може да инкорпорира свои сили, включително в Сирия. Така Израел може да се окаже в ситуация, в която по всичките си граници да има военен конфликт. Ако преди 7 октомври миналата година Израел имаше проблем предимно с ръст на насилието в Западния бряг заради конфликтите между израелски заселници и палестинци, то след тази дата има активна война в Газа - по южната си граница.

Влошени са отношенията с Египет, които са много важни за израелската страна в контекста на Газа. Влошени са отношенията с Йордания, която пък е важна за възпиране на палестинските фракции в Западния бряг. Все по-голяма ескалация с "Хизбулла" по северната граница и много по-чести атаки от към сирийската страна на Голанските възвишения. Това означава, че Израел в момента отвсякъде има сериозни проблеми със сигурността си.

Звучи ми сякаш Израел в капан. Затова по-рано казахте, че страната няма интерес да се отваря нов фронт..

До голяма степен е в капан, да. Даже имаше съобщения през нощта, че Иран е получил уверенията на САЩ, че Израел няма да атакува Бейрут в контекста на атаката, при която загинаха тези 12 младежи при Голанските възвишения. Това ни говори, на първо място, че има комуникация между САЩ и Иран, и второ - че Израел не споделя всичко с Щатите.

Това най-вероятно се случва заради търканията между администрацията на Байдън и Нетаняху относно конфликта в Газа. Ако броим всички удари - Сирия, Ирак, Техеран, Бейрут само за 24 часа - това означава, че в момента Израел води самостоятелна война по всички фронтове и най-вероятно иска да постигне на много по-сериозен натиск върху противниците си. А това означава много повече ескалация и насилие.

Това би представлявало много рискована "игра" от страна на Израел.

Да, определено, но пък страната няма много опции.

За финал искам да Ви попитам защо според вас е важно да продължим да говорим за конфликта в Близкия изток? Като че ли той все още се възприема частично като нещо, което е далеч от нас и не ни засяга пряко.

Да, и за съжаление се смята за нещо нормално едва ли не. Все едно в Близкия изток винаги е имало война и така ще си остане. Но ние сме част от един глобален свят и свързана икономика. Ако не ни интересува, че умират хора или че има военна действия, че редица държави се намират на прага на много жестока война, трябва да ни интересува, че България се намира в много значим район.

Ние сме първа граница на ЕС след Близкия изток. Дори само заради това трябва да наблюдаваме събитията - Европейският съюз в момента е податлив на ескалация заради различните лобита, влияния и опит да се пренесе конфликтът от Близкия изток на европейска територия. Това означава много неща - от дезинформация до опити за терористични актове, ръст на ислямофобия, ръст на антисемитизъм.

Всички тези фактори означават силите за сигурност в ЕС и в различните държави да бъдат ангажирани все по-често с наблюдение и превенция на фона на войната в Украйна, както и на фона на опитите на Руската федерация да се възползва от тази нестабилност и да инфилтрира европейските държави. Конфликтът в Близкия изток ще предаде още една тежест върху държавите в Европа, които в момента не съм сигурен, че са подготвени за такава ескалация.


Кой е Исмаил Хания и защо убийството му повиши риска от мащабна война

Израел нанесе удар в Бейрут, атаката била насочена срещу ръководителя на операциите на "Хизбула"

Хиляди иракчани изпратиха Касем Солеймани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024