Кой е Исмаил Хания и защо убийството му повиши риска от мащабна война Снимка: © Getty Images

Въздушна атака срещу специална резиденция в Техеран, създадена за военни ветерани, ликвидира политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания.

Няколко часа по-рано беше организиран и удар срещу командир от "Хизбулла" в предградие на Бейрут в Ливан като отмъщение за нападението от събота, при което загинаха 12 израелски деца и тийнейджъри. Все още не е ясно дали предполагаемата мишена Фуад Шукр е загинал или не.

Убийството на 61-годишния Хания веднага беше приписано на израелската армия, макар Тел Авив да не поема отговорност за атаката - така както и "Хизбулла" не признава съучастие в смъртоносната атака срещу цивилни на Голански възвишения от 27 юли.

Събитията от последните 24 часа дадоха пореден повод за опасения, че Израел и "Хамас" са далеч от каквато и да е форма на примирие.

Властите в Иран са в пълен шок от това, че са допуснали толкова сериозен пробив в сигурността и вече не може да се смятат за безопасна територия за коалицията срещу Израел.

Върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви, че отмъщението за убийството на Хания вече е "дълг" на Техеран, след като "нашият скъп гост беше превърнат в мъченик в нашия дом".

"Хамас" вече се закани с ответни мерки и определи случилото се като "тежка ескалация", която няма да остане без отговор. Атаката срещу Хания беше осъдена и от Палестина, Турция, Русия и Китай.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви пред журналисти, че "ако Израел бъде атакуван, ние ще помогнем да бъде защитен".

Кой е Исмаил Хания и защо влиянието му е толкова голямо, че международни анализатори прогнозират неизбежно ново разпалване на конфликта в Близкия изток?

Хания беше ръководител на политбюро на обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" от 2017 г.

Две години по-късно той заживява в изгнание в Катар - именното там той се превръща в лицето на международната дипломация на палестинската групировка, като пътува редовно между Турция, Иран и Катар.

Арабски дипломати го определят като относително прагматичен в сравнение с по-войнствените лидери на "Хамас" в Газа като Яхия Синуар, въпреки че Израел смята цялото ръководство на групировката за терористи заради целта ѝ да унищожи еврейската държава.

Исмаил Хания има важна роля и в развиването на политическите връзки с Иран, макар той да принадлежи към мюсюлманите сунити, а режимът в Техеран е шиитски. Експерти по въпросите на Палестина посочват, че той е водил основните преговори с арабските правителства от името на "Хамас".

Хания става член на "Хамас" от създаването ѝ по време на първата палестинска интифада през 1987. Като младеж той е бил политически активист в Ислямския университет в град Газа. Хания e протеже на основателя на групировката шейх Ахмад Ясин, който е убит през 2004.

Той е и един от основните привърженици на създаването на партия около "Хамас", а не само бойно крило.

През 2006 г. Исмаил Хания става министър-председател на Палестина в коалиционно правителство с "Фатах", но само година по-късно "Хамас" завзема пълен контрол върху ивицата Газа след въоръжено нападение срещу втората партия в правителството. И досега "Хамас" управлява в Газа, а "Фатах" - в територията на Палестина при Западния бряг.

Съюзници и дори бившите съперници на Хания в палестинската политика осъдиха убийството му на фона на опасенията, че смъртта му ще предизвика по-голяма ексалация в региона.

  • Палестинският президент Махмуд Абас нарече убийството „страхлив акт и сериозна ескалация“. Международни медии съобщават, че в Западния бряг се очакват масови демонстрации във връзка с кончината на Хание.
  • Министерството на външните работи на Турция заяви, че осъжда „подлото убийство“, което според тях има за цел да "разпространи войната в Газа на регионално ниво".

„Изказваме съболезнования на палестинския народ, който даде стотици хиляди мъченици като Хание, за да може да живее в мир в собствената си родина, под покрива на собствената си държава. За пореден път стана ясно, че правителството на Нетаняху няма намерение да постигне мир“, се казва в изявление на министерството, споделено в X.

  • Nournews - медия, свързана с иранския висш орган за сигурност - Висшия съвет за национална сигурност, предава, че убийството на лидера на "Хамас" е „опасна игра, която подкопава възпиращата сила на Техеран“.

"Преминаването на червените линии винаги е струвало скъпо на врага", пише още близката до иранското правителство медия.

Милицията на хутите в Йемен, която също принадлежи към така наречената „Ос на съпротивата“, също реагира възмутено на убийството на Хания.

"Атаката срещу Исмаил Хания е отвратително терористично престъпление и грубо нарушение на законите и идеалните ценности“, заяви лидерът на хутите Мохамед Али ал-Хути.

  • Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че "ако Израел бъде нападнат, ние ще помогнем да бъде защитен“. В същото време той подчерта, че страната му полага усилия за предотвратяване на бъдеща ескалация. Очевидното убийство се случва в несигурен момент, тъй като администрацията на Байдън се опитва да склони "Хамас" и Израел да се споразумеят поне за временно прекратяване на огъня и освобождаване на заложници.

Според Владимир Чуков последните събития от региона означават сигурно "подпалване на Близкия изток".

В интервю за БНТ в сряда сутрин той заяви, че "в момента виждаме пожар на всички възможни фронтове" там.

"Фактът си е факт и очевидно подобно нещо говори за вероятно променена обстановка в Близкия изток. Ако вчера говорихме, че няма интерес за разгръщане на война, широкомащабна в целия регион, то днес наистина оценките са по-скоро песимистични", коментира Чуков.

По думите му към този момент ответната реакция на Иран ще бъде тази от съществено значение.

"Въпросът не е "Хамас" или "Хизбула". Въпросът е към Иран, тъй като стават въпрос за операция. Вие си представете една насочваща ракета в сърцето на иранската столица. Това е тотален провал на иранските служби".


Политическият лидер на "Хамас" е ликвидиран в Иран

Израел нанесе удар в Бейрут, атаката била насочена срещу ръководителя на операциите на "Хизбула"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024