Снимка: © Getty Images

Хиляди хора участваха в паметното шествие в чест на убития на 3 януари от американците висшия генерал Касем Солеймани - командир на иранските спецчасти "Ал Кудс, ” в багдадския квартал Кадимия в Ирак. Ал Кудс е подразделение на Иранската революционна гвардия, което се занимават с разузнаване, финансови операции, военни акции и саботажи.

Някои от хората в траурното шествието размахваха иракски знамена, други крещяха антиамерикански лозунги, трети призоваваха за възмездие:

Солеймани, който приживе твърдеше, че контролира иранската политика, "що се отнася до Ирак, Ливан, Газа и Афганистан", беше убит на летището при ракетна атака от дрон в иракската столица в петък вечерта. Атаката е станала по указание на американския президент Доналд Тръмп.

Иракският премиер Адел Абдел Махди, лидерът на проиранските сили в иракския парламент Хади ал Амери и други високопоставени политици участваха в погребалното шествие в събота.

Военните коли возеха ковчезите, в които бяха телата на Солеймани и на другите загинали при нападението на САЩ.  Един от тях е ръководителят на иракската милиция Абу Махди ал Мухандис, един от най-мощните командири на иракска милиция и човекът на Техеран в Багдад от десетилетия.

Шествието е предвождано от иракски милиции, а сред възгласите е бил и „Смърт за Америка“. Иракските военни вертолети кръжаха в небето.

В квартал Кадимия има важно шиитско светилище. След погребалното шествие в Кадимия се планира държавно погребение в така наречената Зелена зона на Багдад, в която са разположени много министерства и посолства. Предвижда се още шествие в иракския град Кербала.

Тогава тялото на Солеймани ще бъде транспортирано в Иран за погребение. Другите седем жертви ще бъдат погребани в Наджаф в Южен Ирак: градът е един от най-светите градове за шиитските мюсюлмани.

Още по темата: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро