Антъни Фаучи: Не форсирайте ваксина срещу Covid-19 без сигурни данни Снимка: © Getty Images

Разработването на ваксина срещу Covid-19 е приоритет No.1 както на най-големите фармацевтични компании в света, така и на правителствата във водещите икономики. Това е надпревара с времето, политически залог за милиарди, проект, който може да сложи край на пандемията и да спаси стотици хиляди души от рискови групи.

Водещият специалист на САЩ по инфекциозните болести д-р Антъни Фаучи обаче предупреждава, че прибързаните ходове може да са още по-лоши от липсата на решение: "Последното нещо, което бихте искали, е да разрешим ваксина за спешна употреба без данни за ефикасността й".

Причините за предпазливостта на д-р Фаучи са свързани не само с вероятността от провал или вероятни странични ефекти от неизпитаната ваксина.

"Една от потенциалните опасности от преждевременното пускане на ваксината е, че ще стане трудно, дори невъзможно за останалите разработчици да привлекат хора за собствените си изпитания", казва топ инфекционистът на САЩ в интервю за "Ройтерс".

Johnson & Johnson тестват обещаваща нова ваксина срещу Covid-19

Някои от най-обещаващите кандидати за ваксина от Moderna, Pfizer и AstraZeneca започнаха да провеждат мащабни клинични изследвания върху десетки хиляди доброволци през последните няколко седмици. Johnson & Johnson, които също разработват свой проект за имунизация срещу Covid-19, обяви, че се надява да обхване 60 000 души в изпитанията от Фаза 3.

Това, което притеснява експертите, е нетърпението на политиците. Русия обяви, че е създала своя собствена ваксина, която се готви да приложи за масова употреба, въпреки че не е минала последният ключов етап от тестовете.

Financial Times съобщи, че американският президент Доналд Тръмп също обмисля да даде разрешение за спешна употреба на ваксината на Astra Zeneca и учените от университета в Оксфорд.

Ваксината на Оксфорд за Covid-19 е "безопасна и тренира имунитета"

Никога досега в САЩ не е давано разрешение за масово ползване на ваксина, преди тя да бъде напълно тествана. Опозицията критикува Тръмп в това, че е готов да рискува здравето на американски граждани заради собствените си предизборни съображения.

В събота той дори намекна, че заговорници от "дълбоката държава" в регулатора FDA нарочно бавели процеса по разрешаване на лекарствени препарати и ваксини, за да попречат на преизбирането му.

"За мен е абсолютно важно да се докаже със сигурност, че една ваксина е едновременно безопасна и ефективна", казва Антъни Фаучи в интервюто си.

Още когато руският институт "Гамалея" се похвали с разработката си, Фаучи предупреди, че смесването на един препарат не доказва, че той е безопасен за здравето и че предотвратява коронавирусната инфекция.

"Имаме половин дузина ваксини, че и повече. Ако искахме да рискуваме със здравето на множество хора или ако искахме да им дадем нещо, което не върши никаква работа, можем да започнем още от следващата седмица. Но не се прави така", казва Фаучи в разговор с журналист от National Geographic по повод новините от Москва.

Путин обещал руската ваксина първо на Лукашенко


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024
тийнток

Повече заплахи, фалшиви новини и малко контрол. Какво знаем за дигиталния живот на децата в България

97% от тийнейджърите са онлайн всеки ден, 84% - по повече от 3 часа

14:51 - 21.02.2024
Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024