Снимка: © Getty Images

Разработването на ваксина срещу Covid-19 е приоритет No.1 както на най-големите фармацевтични компании в света, така и на правителствата във водещите икономики. Това е надпревара с времето, политически залог за милиарди, проект, който може да сложи край на пандемията и да спаси стотици хиляди души от рискови групи.

Водещият специалист на САЩ по инфекциозните болести д-р Антъни Фаучи обаче предупреждава, че прибързаните ходове може да са още по-лоши от липсата на решение: "Последното нещо, което бихте искали, е да разрешим ваксина за спешна употреба без данни за ефикасността й".

Причините за предпазливостта на д-р Фаучи са свързани не само с вероятността от провал или вероятни странични ефекти от неизпитаната ваксина.

"Една от потенциалните опасности от преждевременното пускане на ваксината е, че ще стане трудно, дори невъзможно за останалите разработчици да привлекат хора за собствените си изпитания", казва топ инфекционистът на САЩ в интервю за "Ройтерс".

Johnson & Johnson тестват обещаваща нова ваксина срещу Covid-19

Някои от най-обещаващите кандидати за ваксина от Moderna, Pfizer и AstraZeneca започнаха да провеждат мащабни клинични изследвания върху десетки хиляди доброволци през последните няколко седмици. Johnson & Johnson, които също разработват свой проект за имунизация срещу Covid-19, обяви, че се надява да обхване 60 000 души в изпитанията от Фаза 3.

Това, което притеснява експертите, е нетърпението на политиците. Русия обяви, че е създала своя собствена ваксина, която се готви да приложи за масова употреба, въпреки че не е минала последният ключов етап от тестовете.

Financial Times съобщи, че американският президент Доналд Тръмп също обмисля да даде разрешение за спешна употреба на ваксината на Astra Zeneca и учените от университета в Оксфорд.

Ваксината на Оксфорд за Covid-19 е "безопасна и тренира имунитета"

Никога досега в САЩ не е давано разрешение за масово ползване на ваксина, преди тя да бъде напълно тествана. Опозицията критикува Тръмп в това, че е готов да рискува здравето на американски граждани заради собствените си предизборни съображения.

В събота той дори намекна, че заговорници от "дълбоката държава" в регулатора FDA нарочно бавели процеса по разрешаване на лекарствени препарати и ваксини, за да попречат на преизбирането му.

"За мен е абсолютно важно да се докаже със сигурност, че една ваксина е едновременно безопасна и ефективна", казва Антъни Фаучи в интервюто си.

Още когато руският институт "Гамалея" се похвали с разработката си, Фаучи предупреди, че смесването на един препарат не доказва, че той е безопасен за здравето и че предотвратява коронавирусната инфекция.

"Имаме половин дузина ваксини, че и повече. Ако искахме да рискуваме със здравето на множество хора или ако искахме да им дадем нещо, което не върши никаква работа, можем да започнем още от следващата седмица. Но не се прави така", казва Фаучи в разговор с журналист от National Geographic по повод новините от Москва.

Путин обещал руската ваксина първо на Лукашенко


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът