Снимка: © Getty Images

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е подписал заповед, с която бързите антигенни тестове вече ще бъдат признати като "лабораторен критерий в дефиницията за случай на Covid-19".

Изследванията започнаха да се правят масово в България още в края на октомври 2020 г. като алтернатива на по-скъпите PCR-тестове, и бяха препоръчани от проф. Тодор Кантарджиев като начин да се избегне претоварване на лабораториите в пика на епидемията.

Резултатите от тях обаче не бяха признавани официално, плащаха се задължително от пациента и не го задължаваха да се карантинира независимо дали дава положителен резултат.

Сега това ще се промени - лицата с позитивен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина, ред, прилаган и при случаите, потвърдени с PCR тестове.

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински центрове, диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове и РЗИ.

Прилагането им ще става в рамките на 5 дни от началото на симптоми при болни лица или в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус за хората от категорията на "контактни лица".

Ако човекът има клинични симптоми, отговарящи на Covid-19, но антигенният тест е отрицателен, "следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни".

Независимо че антигенните тестове вече ще се включват в официалната дневна статистика - Министерството на здравеопазването няма да добави резултатите от направените до момента изследвания в базата данни със задна дата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена