Снимка: © Getty Images

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е подписал заповед, с която бързите антигенни тестове вече ще бъдат признати като "лабораторен критерий в дефиницията за случай на Covid-19". 

Изследванията започнаха да се правят масово в България още в края на октомври 2020 г. като алтернатива на по-скъпите PCR-тестове, и бяха препоръчани от проф. Тодор Кантарджиев като начин да се избегне претоварване на лабораториите в пика на епидемията. 

Резултатите от тях обаче не бяха признавани официално, плащаха се задължително от пациента и не го задължаваха да се карантинира независимо дали дава положителен резултат. 

Сега това ще се промени - лицата с позитивен  антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а  техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина, ред, прилаган и при случаите, потвърдени с PCR тестове.

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински центрове, диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове и РЗИ.

Прилагането им ще става в рамките на 5 дни от началото на симптоми при болни лица или в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус за хората от категорията на "контактни лица". 

Ако човекът има клинични симптоми, отговарящи на Covid-19, но антигенният тест е отрицателен, "следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни". 

Независимо че антигенните тестове вече ще се включват в официалната дневна статистика - Министерството на здравеопазването няма да добави резултатите от направените до момента изследвания в базата данни със задна дата. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина