Антон Хекимян: Нямам никакво притеснение в моралния си компас Снимка: © БНТ

Антон Хекимян потвърди, че е имал намерения да се занимава с политика още докато е работил като журналист, преди да получи предложението от Бойко Борисов за канидидат за кмет.

Той обаче заяви, че не вижда "няма никакви съмнения в моралния си компас" и че е работил в "условията на свободен медиен пазар", където медиите могат да регулират сами себе си.

В интервю за сутрешния блок на БНТ Хекимян коментира, че е напълно убеден в решението си да влезе в предизборната кампания.

На въпроса кога е решил, че журналистиката не му е достатъчна, той отговори: "Вярвал съм в това, че институциите с качествени хора начело могат да променят системата и живота на гражданите. Знаел съм, че някога ще направя такава стъпка".

От 2013 г. той е водещ на сутрешен блок в bTV (уикенд изданието до 2014 и делничното основно предаване до 2020), а в последните три години беше директор на новините и актуалните предавания в медията.

Хекимян заобикаляше всякаква конкретика на въпросите за хронологията на сближаването му с ГЕРБ - но на два пъти обяви, че не се е случило "като по филмов сценарий".

Не отговори ясно и какви са идеологическите му убеждения, освен че е в "център-дясно, избирайки семейството на ГЕРБ-СДС", а членството на ГЕРБ в Европейската народна партия съответства с неговата "близост до хората, която му дава сила".

Според него обаче било "обидно" да се твърди, че е имало политически контрол на дневния ред на една от най-влиятелните медии чрез него. Не смята и че самият той е нанесъл удар по репутацията на медията със скока си в политиката.

"Всеки колега в bTV може да потвърди, че съм работил професионално, спазвайки всички журналистически стандарти стандарти. Нямам никакво притеснение в моралния си компас. Вбесява ме, че журналисти атакуат журналисти, че изпълняват поръчки, защото не е истина", обяви Хекимян. "Не може нещо да го няма по bTV, показваме всяко едно събитие. Изследванията на аудиториите показват, че телевизиите си приличат, но това донякъде е добре, защото означава, че отразяват действителността".

Той описа отношенията си с Бойко Борисов като "професионални", като се самоопредели за човека, който му е "задавал най-неудобните въпроси и е показал най-много карикатури на самия него".

На въпроса защо тогава Борисов е избрал да го издигне и то в последния момент, Хекимян отговори само "така сметна той". Не отрече, че е последният, получил предложение от ГЕРБ, който не се е отказал, но обяви, че не се възприема като жертва.

Бившият журналист обяви, че възнамерява да остане 4 години като общински съветник от ГЕРБ, ако не бъде избран за кмет.

Попитан дали познава всеки един от хората в партийната листа за СОС и дали може да гарантира за почтеността им, Хекимян отговори, че е "запознат" с тях.

Той отказа да коментира миналото на Любомир Минчев от "Телелинк", който стои на трето място в листата - бизнесът му започва с помощта на Спас Русев, а самият Минчев присъства на прословутата снимка на яхтата на Русев с тогавашните министри Милен Велчев и Мирослав Севлиевски, която предизвика политически скандал през 2003 г.

Вместо да обясни как този човек е попаднал в листата на ГЕРБ за общински съветници, Хекимян отклони въпроса към Васил Терзиев, като обяви, че той е съдружник с Минчев в няколко фирми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024