Говорителят на правителството сложи Митрофанова и Зеленски на едно ниво Снимка: © Screenshot, БНТ

"Това дали Митрофанова ще дойде на откриването на парламента, или Зеленски ще изпрати видеообръщение, са важни теми, но не са най-важните за обществото и партиите се объркват в приоритетите си. Те не са намерили добре фокуса, подреждат проблемите по грешен начин."

Това каза говорителят на кабинета Антон Кутев в "Още от деня" по БНТ.

"Имам усещане за разминаване на дневния ред на обществото и на парламента, защото в края на краищата дали Митрофанова ще дойде, или не - разбрах, че няма да дойде - но дали ще дойде, нито ще направи коалиция, нито ще направи парламент, нито ще приеме бюджета или 22-те закона по ПВУ, нито ще осигури компенсациите за тежката зима и т.н. В момента имаме много тежка ситуация в държавата, която изисква друга отговорност от политиците и имам усещането, че парламентът се плъзга по повърхността и се занимава със Зеленски и Митрофанова, които са важни, но аз лично бих направил приоритетите по друг начин", допълни Кутев.

Той добави, че се надява да се състави правителство и няма две мнения по въпеоса, че и българското общество, и политиците, и партиите са евроатлантически и никой у нас не подлага на съмнение евроатлантическата ориентация на България.

"Чувал съм някакви неща от "Възраждане", но като цяло изборите го показаха, че нямаме колебание като общество в евроатлантическата ориентация, не стои въпросът дали България ще бъде ориентирана към ЕС и НАТО. Това за мен е сигурно за България. Въпросът е в каква степен ще бъдем ефективни в управлението на собствените си ресурси и можем ли да осигурим на гражданите това, което заслужават", каза още говорителят на кабинета.

По думите му президентът Радев е отложил със седмица събирането на парламента, за да даде време на партиите да се разберат и да намерят начин да управляват заедно.

"Въпросът е този парламент да излъчи работещо правителство и стабилно мнозинство, които да може да решават проблемите с пенсиите, инфлацията, които зависят от бюджета. Ако всичко върви нормално, би трябвало до края на октомври да има ново правителство и то да работи по бюджета", каза още той.

На въпрос дали правителство ще има с първия мандат Кутев беше категоричен, че трябва да се използва всяка възможност. Това е отговорност към България.

По отношение на вероятността третият мандат да бъде връчен на "Български възход" Кутев каза, че неговият личен опит сочи, че вероятността да се създаде правителство с третия мандат е винаги по-малка, отколкото с първия.

"Усилията трябва да се правят сега веднага, трябва да се търси изход за България от многото кризи. Не бива да разчитаме на третия мандат", каза той.

По думите му държавата сигурно може много дълго да се управлява от служебни кабинети, но въпросът е, че най-добре е това да не става. Заяви, че мечтае за стабилни правителства с 4 години на управление. За да проведеш основни реформи трябва повече политическо време, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024