Apple ще актуализира iPhone 12, след като Франция го забрани заради висока радиация Снимка: © Getty Images

На фона на еуфорията около обявяването на новия iPhone 15, Apple се сблъсква с проблеми с версията на смартфона от 2020 г. във Франция. Преди дни френското правителство забрани продажбата на iPhone 12 и предупреди, че може да изтегли всички налични устройства от този модел от френския пазар.

Причината е, че Френската национална агенция за честотите (ANFR) откри, че iPhone 12 излъчва твърде много електромагнитна радиация. По-конкретно, устройството превишава с 1,74 w/kg регулаторната гранична стойност във Франция, която установява енергията, която може да бъде погълната от човешкото тяло, когато телефонът се държи в ръка.

Регулаторният орган нареди на Apple да "приложи всички налични средства за бързо отстраняване на тази неизправност", като в противен случай компанията ще трябва да забрани употребата на тези телефони.

А технологичният гигант не губи време. В петък той заяви, че ще актуализира iPhone 12, но само за френските потребители. По-рано Apple оспори заключенията на френската агенция, като твърдеше, че смартфонът ѝ отговаря на световните стандарти в частта за електромагнитната радиация. Компанията оправда проблема със "специфичния протокол за тестване", разработен от френските регулатори, и отрича какъвто и да е проблем с безопасността.

Какво сочат тестовете?

Френската агенция е стигнала до заключението, че iPhone 12 надвишава ограничението за специфична скорост на поглъщане (SAR). Държан в ръка или в джоба на панталона, той излъчва 5,74 W/kg, като според европейските разпоредби показателят не трябва да надвишава 4 W/kg. Според френския министър, отговарящ за цифровия преход и телекомуникациите, Жан-Ноел Баро независима лаборатория е потвърдила резултатите на ANFR.

Европейският стандарт от 4 W/kg е много по-нисък от нивото на вълните, което би могло да има последствия за потребителите. Според научни изследвания този праг е 40 W/kg. На пръв поглед опасностите от използването на iPhone 12 не съществуват, но все пак проверката установява радиация над нормата. За сравнение, Френската агенция е тествала и iPhone 14, който е в бил в норма от 2,98 W/kg.

Въпреки че iPhone 12 беше пуснат на пазара през септември 2020 г., той все още трябва да отговаря на изискванията, дори три години по-късно. Той е единственият смартфон от цялата колекция на Apple, който не отговаря на стандартите.

ANFR обяви, че ще изпрати резултатите от тестовете си на всички свои колеги в държавите членки на Европейския съюз. Ако другите национални агенции за честота на Съюза потвърдят тези резултати, те също биха могли да поискат iPhone 12 да бъде изтеглен от пазара. Теоретично това би застрашила продажбата на този смартфона в целия Европейския съюз.

Предстои update

Планираната актуализация на софтуера, която към момента ще се приложи само за френските потребители, повдигна въпроси относно плановете на Apple за iPhone 12 в други държави.

В четвъртък регулаторните органи на Белгия, Нидерландия и Германия обявиха, че също проучват въпроса. Германската мрежова агенция BNetzA посочва пред BBC, че френското разследване може да доведе до мерки, които да се прилагат във всички държави-членки на ЕС.

Френският министър Баро заяви, че ANFR ще тества новата актуализация, за да провери съответствието ѝ, преди продажбата на iPhone 12 отново да бъде разрешена.

Световната здравна организация (СЗО) вече е давала становища относно опасенията за радиацията, излъчвана от мобилните телефони. На своя уебсайт тя заявява, че няма доказателства, които да дават основание за заключение, че излагането на ниско ниво на електромагнитни полета е вредно за хората.

Целият този казус се развива, докато Apple е в процес на постепенно прекратяване на продажбите на iPhone 12 в полза на по-нови модели, включително iPhone 15, който беше обявен тази седмица.

iPhone 15 вече е тук: Първият телефон на Apple с USB-C


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023