Арестуваният кмет на Минерални бани става кандидат-депутат Снимка: © ДПС

Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер, който все още е в ареста, ще бъде кандидат за депутат от Хасково на предстоящите избори. Той е включен в листата на обединението около ДПС-Доган - "Алианс за права и свободи". Това стана ясно в понеделник, след като коалицията регистрира листата си в РИК-Хасково.

Искендер беше задържан за 72 часа след спецакция на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и прокуратурата. Те влязоха в петък на проверка в хотели, свръзани с дългогодишния кмет от ДПС.

Пред журналисти водачът на листата в Хасково Мюмюн Мюмюн обясни, че номинацията на Искендер е била утвърдена много преди кметът да бъде арестуван. Той заяви, че крилото около ДПС-Доган смята, че градоначалникът е бил задържан неправомерно като част от "предизборна акция", която цели сплашване.

Искендер беше първият общински кмет от ДПС в Хасковска област, който открито застана на страната на Ахмед Доган след вътрешния разрив в партията. В петък службите влязоха на проверка в негови имоти, като по непотвърдена информация се разглеждат обвинения за участие в организирана престъпна група.

Разследването е във връзка с къщите за гости в Минерални бани, изградени с евросредства. Те вече бяха обект на проверки от Фонд "Земеделие" през 2019 г., след като стана ясно, че кметът е получил максималното финансиране от 200 хил. евро, за да построи малки хотели на двете си деца. Стойността им е общо над 1,5 млн. лв, като една част идват от евросредства.

В понеделник изтича 72-часовата мярка по задържането му. bTV съобщава, че се очаква прокуратурата да поиска постоянен арест.

На въпрос как точно Искендер ще участва в предизборната кампания, ако бъде задържан за постоянно, Мюмон не даде конкретен отговор. Той само посочи, че това ще се отрази на кампанията "в национален мащаб и за външните ни наблюдатели".

"Това е предизборна акция, което не говори добре за демокрацията в България", допълни водачът на листата на "Алианс за права и свободи" в Хасково.

bTV съобщава, че повече от 100 души, жители на Минерални бани, са се събрали на паркинга пред съда в Хасково, където ще се гледа мярката на кметаМюмюн Искендер. А в района на съда вече има засилено полицейско присъствие заради очакван протест в негова защита.

Още по темата:

Кметът на Минерални бани от ДПС Прокуратурата остави в ареста близък до Доган кмет и сина му

"Предизборната бухалка" на Пеевски удари по кмет от ДПС-Доган


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Георги Господинов е номиниран за още една международна награда за литература

"Времеубежище" е в краткия списък за Шведската международна награда за литература

13:49 - 23.09.2024
Важно днес

Израел призова ливанци да се евакуират и вече нанася удари и в Газа, и в Ливан

Израелската армия твърди, че "Хизбула" крие крилати ракети в жилищни сгради

12:34 - 23.09.2024