Асен Балтов е отстранен като директор на "Пирогов" след нарушенията, открити от НЗОК Снимка: © Булевард България

Проф. Асен Балтов е бил отстранен от поста директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, съобщиха от здравното министерство.

От прессъобщението на МЗ се разбира, че основната причина за освобождаването на шефа на лечебното заведение са откритите нарушения от НЗОК, според които „Пирогов“ е получила неоснователно суми в размер от над 1,1 млн. лв. Болницата трябва да ги върне на здравната каса, но възразява.

Нарушенията бяха открити след проверка за периода 28 май – 10 юли 2021 г. Сред тях са: неспазен диагностично-лечебен алгоритъм; отчетена, но неизвършена дейност; заплащане от страна на задължително осигурени пациенти на медицинска дейност, която е била заплатена и от НЗОК; включени медикаменти в историята на заболяването на пациента, които не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение; отчетена и заплатена дейност за конкретни пациенти, които не са пролежавали в болницата в периода на хоспитализацията, отразен в историята на заболяването - тоест фиктивни хоспитализации.

От „Пирогов“ отхвърлят твърденията, че са получили два пъти пари за едни и същи пациенти, които веднъж са лекувани за Covid-19, а месец по-късно изненадващо влизат в болницата по други пътеки. От лечебното заведение ще изпратят възражението си по законовия ред и в законовия срок.

За директор на мястото на Асен Балтов е назначен проф. Иван Поромански. Той е завършил Медицински университет – София през 1985 г. В периода от 1988 г. до 2004 г. заема различни длъжности в Клиниката по гнойно-септична хирургия към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, като от 2005 г. до момента е началник на същата клиника.

Балтов беше изпълнителен директор на лечебното заведение от февруари 2017 г. Преди това заемаше позиция на началник на Първа травматологична клиника на университетската спешна болница. От 1 април 2019 г. е координатор на Експертния съвет по ортопедия и травматология към МЗ.

Роден е в София през 1966 г., а през 1994 г. завършва Медицинския университет в София. Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. Работи в спешната болница до месец декември 2006 г. От края на 2006 до февруари 2013 година е ординатор в Катедра "Ортопедична Травматология и Реконструктивна Хирургия" – ВМА.

През юни 2016 г. придобива степен "професор". Към момента председателства Българската Ортопедо-Травматологична Асоциация, чийто член е от 1997 г.

Асен Балтов беше един от най-канените здравни експерти в студиата на националните телевизии по време на Covid-пандемията и защитаваше прилагането на по-строги мерки с цел овладяване на заразата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024