Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

Финансовият министър Асен Василев получи изненадващи похвали от синдикалните организации, след като атакува работодателите, които плащат ниски заплати на служителите си.

Василев участва на онлайн-заседание на Тристранния съвет, на което са обсъждани предложенията му по Бюджет 2022. Той беше цитиран от Ваня Григорова (КТ Подкрепа) и главния икономист на КНСБ Любослав Костов да казва следното:

"От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Коментарът му е по повод недоволството на работодателските организации срещу предложеното увеличение на минималната работна заплата от 650 на 710 лв. от 1 април.

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници" след атаката на Асен Василев Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници" след атаката на Асен Василев

Според Асоциацията на индустрилния капитал в България - "необоснованото е в период на икономическа криза административно и необосновано от икономическите реалности увеличение на минималната работна заплата, вместо изработването на прозрачен механизъм за договаряне на размера й по икономически дейности".

АИКБ не подкрепя и увеличението на минималния осигурителен доход на 3400 лв.

КРИБ отхвърлят предложението за минималната работна заплата заради липса на "ясни и обективни критерии и механизъм за определяне на размера й".

Българската търговско-промишлена палата също е против увеличението на минималната работна заплата, което смята, че "не е мотивирано и обвързано по никакъв начин с моментното състояние на икономиката, във времена на неясна за бизнеса картина и перспектива".

Пред Медиапул Асен Василев е посочил, че "отговорност е на работодателите да създадат добра организация на труда, така че да няма работещи бедни".

Той е приел да се направи корекция в предварителните разчети за компенсациите за безработица, като от 1 април минималния дневен размер ще се вдигне на 18 лв., а максималният - на 85,71 лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024