Асен Василев и Жечо Станков се скараха за въглищните централи в кулоарите на НС

Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков реши да влезе в директен спор с Асен Василев пред журналисти в Народното събрание заради въпроса какви ангажименти е поемала държавата пред ЕК за бъдещето на въглищните централи.

Темата беше вдигната от ГЕРБ преди ден, с обвинения към предишното правителство за това, че се съгласило да затвори "Марица Изток 2" до три години като част от Плана за възстановяване.

Асен Василев обаче прехвърли отговорността за казуса върху кабинета на ГЕРБ заради поет ангажимент през 2020 г. за намаляване на вредните емисии от топлоцентралите с 55% и "тяхното затваряне" - твърдение, на което Станков опонира.

Бившият финансов министър посочи, че през 2022 г. са постигнати други условия - 40% намаляване на емисиите без затваряне на мощности - след като правителството е обявило пред ЕК, че по-скоро няма да има План за възстановяване, отколкото да замени въглищните централи с газови под зависимост от външен внос.

Войната в Украйна и енергийната криза в Европа обаче напълно са преобърнали изискванията на Брюксел - вместо намаляване на производството от ТЕЦ-овете, те бяха включени на още по-високи мощности, за да се задоволи нуждата от електроенергия и в България, и в региона.

Василев се съгласи с депутата от ГЕРБ, че България трябва да предоговори условията по Плана - но не сама, а в партньорство с Гърция и Румъния, които също купуват ток от въглищните централи.

Жечо Станков продължи да обвинява ПП за това, че "ощетили" държавата, като цитира данни за предполагаеми пропуснати щети през 2022 г. от 1,2 млрд. лв. - както стана ясно, не само не са пропуснати, но и приходите са надхвърлени многократно заради извънредната ситуация след войната в Украйна.

Скандалът между двамата се случи пред микрофоните на множество журналисти, които трудно следяха спора за това кое правителство какви документи е подписвало в Брюксел.

Василев няколко пъти помоли Станков да не се намесва в изявленията му пред медиите, а когато видя, че депутатът от ГЕРБ няма намерения да го остави, започна да повтаря въпроса "Какво подписа 2020 г. г-н Борисов в Брюксел?", докато не го накара да замълчи.

"40% намаление на квотите е като да имате кола пред вкъщи и да не можете да я карате", обяви Станков с обвинение към ПП, че са се съгласили на практическо спиране на работата на въглищните централи.

"Няма да я карате на бензин, но можете да ѝ сложите газова уредба", му репликира Асен Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024