Асен Василев и Жечо Станков се скараха за въглищните централи в кулоарите на НС

Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков реши да влезе в директен спор с Асен Василев пред журналисти в Народното събрание заради въпроса какви ангажименти е поемала държавата пред ЕК за бъдещето на въглищните централи.

Темата беше вдигната от ГЕРБ преди ден, с обвинения към предишното правителство за това, че се съгласило да затвори "Марица Изток 2" до три години като част от Плана за възстановяване.

Асен Василев обаче прехвърли отговорността за казуса върху кабинета на ГЕРБ заради поет ангажимент през 2020 г. за намаляване на вредните емисии от топлоцентралите с 55% и "тяхното затваряне" - твърдение, на което Станков опонира.

Бившият финансов министър посочи, че през 2022 г. са постигнати други условия - 40% намаляване на емисиите без затваряне на мощности - след като правителството е обявило пред ЕК, че по-скоро няма да има План за възстановяване, отколкото да замени въглищните централи с газови под зависимост от външен внос.

Войната в Украйна и енергийната криза в Европа обаче напълно са преобърнали изискванията на Брюксел - вместо намаляване на производството от ТЕЦ-овете, те бяха включени на още по-високи мощности, за да се задоволи нуждата от електроенергия и в България, и в региона.

Василев се съгласи с депутата от ГЕРБ, че България трябва да предоговори условията по Плана - но не сама, а в партньорство с Гърция и Румъния, които също купуват ток от въглищните централи.

Жечо Станков продължи да обвинява ПП за това, че "ощетили" държавата, като цитира данни за предполагаеми пропуснати щети през 2022 г. от 1,2 млрд. лв. - както стана ясно, не само не са пропуснати, но и приходите са надхвърлени многократно заради извънредната ситуация след войната в Украйна.

Скандалът между двамата се случи пред микрофоните на множество журналисти, които трудно следяха спора за това кое правителство какви документи е подписвало в Брюксел.

Василев няколко пъти помоли Станков да не се намесва в изявленията му пред медиите, а когато видя, че депутатът от ГЕРБ няма намерения да го остави, започна да повтаря въпроса "Какво подписа 2020 г. г-н Борисов в Брюксел?", докато не го накара да замълчи.

"40% намаление на квотите е като да имате кола пред вкъщи и да не можете да я карате", обяви Станков с обвинение към ПП, че са се съгласили на практическо спиране на работата на въглищните централи.

"Няма да я карате на бензин, но можете да ѝ сложите газова уредба", му репликира Асен Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023