Асен Василев зачеркна възможността за кабинет с първия мандат Снимка: © Скрийншот, bTV

Мария Габриел не може и не трябва да бъде министър-председател на България заради постъпката си, която показва пълна липса на лидерски качества, това заяви по bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Според него вече няма шанс за преговори за съставяне на кабинет с първия мандат, който беше връчен на Мария Габриел.

Трябва да гледаме напред към втория мандат. Ще положим усилия да се продължат преговорите за кабинет с втория мандат, не съм оптимист, но трябва да се положат усилия,“ заяви Василев.

Той отново определи като „абсолютно недопустима“ постъпката на Мария Габриел в качеството на кандидат за министър-председател да обяви състав на кабинет, който не е бил съгласуван с ПП-ДБ, а самите кандидат-министри не са дали съгласието си имената им да бъдат представени пред президента Румен Радев.

„Това не е честно поведение нито към преговорния екип, нито към българските граждани,“ заяви Василев, който вчера нарече Габриел „новото красиво лице на мафията“.

На жената Мария Габриел, ако се е почувствала засегната, се извинявам, на кандидата за министър-председател - не се извинявам,“ заяви днес Василев.

Финансовият министър в оставка обясни, че разговорите са били напрегнати, но ПП-ДБ не са ставали от масата на преговорите и така и не са разбрали откъде е дошло цялото бързане. Той припомни, че по конституция ГЕРБ разполага със седем дни да върне папката със състав на кабинет. В неделя и понеделник обаче от партията на Бойко Борисов поставяха ултиматуми с краен срок за разбирателство, последният от който формално изтече вчера в 12 ч.

Попитан дали, ако има опция за съставяне на кабинет с втория мандат, който според конституцията ще отиде при ПП-ДБ, Габрием може да остане на поста външен министър, Василев отговори "предстои да видим".

И той, както и премиерът в оставка Николай Денков ден по-рано, каза, че в рамките на преговорите с ГЕРБ не е ставало дума за смяна на министъра на отбраната Тодор Тагарев. За рокада на поста говореха от партията на Бойко Борисов пред медиите, а в несъгласувания проектокабинет на Габриел фирурира името на депутата Христо Гаджев, който оглавява ресорната комисия в Народното събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024